Studierea simultană a limbilor română și găgăuză

Un lot de carte, pentru predarea limbii române, a fost adus recent în unitatea teritorial-autonomă Gagauz-Yeri, relatează moldpres.md. Acesta face parte dintr-un proiect susţinut de partenerii de dezvoltare, care va permite preşcolarilor de aici să înveţe în paralel limba oficială a statului şi cea găgăuză.

Potrivit viceguvernatorului de la Comrat pentru probleme sociale, Olesea Tanasoglo, programul de studiere în paralel a limbilor română şi găgăuză a demarat  cu doi ani în urmă, cu sprijinul OSCE şi al Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova. În urma implementării proiectului în cauză, au fost obținute rezultate bune, iar cunoştinţele copiilor din cele zece grădiniţe participante s-au îmbunătăţit considerabil.

Proiectul de studiere în paralel a limbilor este realizat în grădiniţe din Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Chirsova, Gaidar, Tomai şi Cişmichioi. Materialele didactice sunt elaborate în limbile română și găgăuză în cadrul proiectului „Integrare cu respect pentru diversitate”, cu suportul financiar al Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE.

Programul de învăţare simultană a limbilor română şi găgăuză a fost lansat în 2017, cu sprijinul Agenţiei Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

 Ion  CIUMEICĂ