Cenacul citește cartea „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija

Întâlnirea de vinerea  trecută a scriitorului Nicolae Dabija cu elevii și profesorii Gimnaziului din satul Cenac, raionul Cimișlia, s-a transformat într-o manifestare culturală  de o mare încărcătură spirituală. Aceasta s-a întâmplat, desigur, grație pregătirii minuțioase a evenimentului de către cadrele didactice și copiii de aici.

Dar o amprentă deosebită asupra lui a pus și faptul că această adevărată lecție de limba română, de istorie, de omenie s-a desfășurat în chiar Ziua internațională a cititului cărții împreună, marcată în fiecare an pe 1 februarie.

Distinsul oaspete de la Chișinău a fos t întâmpinat conform tradițiilor strămoșești: cu pâine, sare și cuvinte de bun venit.

După mesajul de salut adresat de către Tamara Javgureanu, directoarea  instituției  de învățământ din localitate, elevii au prezentat date sumare din activitatea literară a lui Nicolae Dabija, specificând că acesta a debutat în poezia națională cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, acum 45 de ani.

A urmat un recital din trei lucrări timpurii ale poetului: „La casa de copii de la Popenchi”, „Ca și cum”, „Mi-i teamă de o carte”.

Ludmila Mardare, profesoară de limba și literatura română, a povestit amănunte interesante despre faptul cum a descoperit romanul „Tema pentru acasă”, cum l-a citit, pe nerăsuflate, într-o zi de duminică, apoi cum cartea a trecut din mână în mână pe la profesorii și elevii din școală, după care a fost expediată finilor de la Torino, Italia, apoi rudelor din raionul Criuleni…

„Deportările în masă descrise atât de bine de către Nicolae Dabija în romanul său  „Tema pentru acasă” constituie o filă neagră în istoria poporului nostru, a menționat Marina Berdianu, profesoară de istorie. Inclusiv pentru satul nostru. Teza mea de diplomă a fost pe această temă. Așa am aflat lucruri cutremurătoare. Bunăoară, despre dosarul nr. 06/023, în baza căruia a fost deportat Andrei Ciobanu și toată familia lui”.

Întru  confirmarea celor spuse, a fost demonstrat un fragment din filmul documentar „Cenac – vatra uliilor”, cu destăinuiri sfâșietoare ale victimelor deportărilor și ale martorilor acestora, s-a declamat poezia „Balada celor deportați” de Grigore Vieru.

Plină de emoții a fost înscenarea unei lecții cu tema „Ce este dragostea?” din romanul pus în discuție, când omul regimului sovietic dă  jos de pe tablă chipul lui Eminescu, înlocuindu-l cu cel al lui Stalin. Dar copiilor nu le place „conducătorul  tuturor popoarelor” și ei îi aruncă portretul, reinstalând poza lui Eminescu.

În cadrul manifestării culturale de la Cenac au fost interpretate și cântece. Bunăoară, apreciata de  melomani melodia „Cât trăim pe-acest pământ”, pe versurile oaspetelui de la Chișinău.

Au răsunat în acea zi și aprecieri despre creația lui Nicolae Dabija. Și nu numai ale criticicilor literari, ci și ale cititorilor din localitate. Printre cei care și-au expus  opiniile, în special despre romanul „Tema pentru acasă”, au fost: Iulia Cojocaru, șefa Secției cultură, tineret și sport din cadrul Consiliului Raional Cimișlia,  Ludmila Leancă, șefa bibliotecii sătești, Svetlana Popovici și Paulina Zmeu, învățătoare la clasele primare, Maria Zaporojanu, pensionară.

Întâlnirea a culminat cu un dialog al numeroasei asistențe (peste 100 de persoane)  din sala de festivități a Gimnaziului din satul Cenac cu scriitorul. Nicolae Dabija a povestit despre ultimele sale realizări pe tărâmul creației literare. Spre exemplu,  romanul „Tema pentru acasă” continuă să se bucure de un succes deosebit în mai multe țări ale lumii, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Italia, Bulgaria și altele, fiind tradus în  limbile acestor țări. Iar în spațiul românesc el a fost editat deja într-un tiraj de peste 100 de mii de exemplare, conducând topul celor mai citite lucrări în proză.

Nicolae Dabija a organizat o serie de jocuri literare cu elevii, a răspuns la o mulțime de întrebări ale copiilor și ale adulților. Răspunzând, bunăoară, la una din întrebările adresate, maestrul a spus că pentru el cartea înseamnă totul.

Scumpul oaspete din capitală a oferit în dar Gimnaziului mai multe opere de-ale  sale cu autografe  speciale în versuri, după care, timp de aproape o oră, a fost asaltat de elevi și de profesori cu cărți în mâini, cărora le-a scris diferite dedicații.

Ion  CIUMEICĂ