Istorii de succes Veaceslav Duduș: “Dorim să creăm o rețea de produse de patiserie”

Obținând, cu mai puțin de doi ani în urmă, un suport financiar din partea Uniunii Europene, Veaceslav Duduș, un tânăr antreprenor din municipiul Comrat, a reușit să “pună pe picioare” o afacere profitabilă, pe care dorește s-o extindă prin crearea, în regiunea de sud a Republicii Moldova, a unei rețele de produse de patiserie.

15 mii de euro de la Uniunea Europeană
Totul a pornit din luna martie 2017, când absolventul Academiei de Studii Economice din Chișinău (specialitatea manager în domeniul business-ului), dar și al unei facultăți juridice, Veaceslav Duduș, a aflat, din presă, despre un program al Uniunii Europene care oferea sprijin financiar nerambursabil. A elaborat un proiect de lansare a unei afaceri, legate de fabricarea și vânzarea articoleleor de patiserie, solicitând pentru aceasta un grant de la programul în cauză.
Ca rezultat a primit din partea Uniunii Europene suma necesară pentru începerea afacerii. Ambițios din fire și bun cunoscător al domeniului managementului și al jurisprudenței, tânărul s-a apucat vârtos de lucru.
La insistența lui, la Comrat au venit doi specialiști în tehnologii de patiserie—unul din țara noastră și altul din Italia. Pe parcursul a două săptămâni ei au ținut cursuri speciale pentru un grup de persoane,pe care le-au învățat secretele producerii copturilor după niște rețete speciale.
“Peste numai câteva luni, în plină vară (era în iulie 2017), povestește Veaceslav Duduș, noi am lansat patiseria “Augusto” și de atunci ne bucurăm de succeselepe care le înregistrăm în fiecare zi”.

Cea mai frecventată unitate de comerț din târgul “Южный”
Patiseria “Augusto” se află pe teritoriul târgului “Южный”, amplasat în inima municipiului Comrat. Evident că încoace vine multă lume și că aici există multe centre de alimentație publică. Dar cea mai frecventată unitate de comerț este anume “Augusto”.
Acest local atrage cumpărătorii, în primul rând, prin gama largă de copturi calitative. În ziua în care am vizitat-o am găsit aici o varietate de produse de patiserie: coșercuțe cu banane și cu kivi, urechiușe cu brânză și cu cașcaval, plăcințele cu cartofi și cu brânză, melci din aluat cu fire de mac, franzele cu dulceață din vișine și din caise, două feluri de pizza cu denumirile “Paula” și “Romola” etc.
“Noi am ținut cont, desigur, de specificul bucătăriei găgăuze și preparăm tradiționalele noastre vertute, zice interlocutorul meu. În același timp, avem în meniu destul demulte copturi fabricate în conformitate cu rețete franțuzești și italiene, care sunt consumate cu o deosebită plăcere, mai ales de către generația tânără”.
Și prețurile în patiserie sunt accesibile tuturor categoriilor de consumatori, începând, bunăoară, de la cinci lei pentru o chiflă și terminând cu 16-18 lei pentru o bucată bună de pizza.
Vizitatorii pot servi aici nunumai articole de patiserie, ci și băuturi fără alcool, ceai, cafea. Interesant este faptul că ceaiul și cafeaua sunt preparate după niște tehnologii deosebite, fiind foarte gustoase.
Există aici și un raft cumărfuri pentru copii, deunde pot fi procurate păpuși pentru fetițe și mașini de jucat pentru băieței.
În local este curat, cald, plăcut, vânzătoarele sunt îmbrăcate în haine speciale cu emblema întreprinderii— o păsărică de tipul colibri. Apropo, cuvântul “Augusto” îl găsești aici peste tot: pe tăvile cu care sunt serviți clienții, pe suporturile cu șervețele de pe mese, pe pachetele de hârtie în care se înfășoară mâncarea, pe paharele cubăuturi, pe uniformele lucrătorilor.

Opinii ale cumpărătorilor
Am solicitat părerile a doi vizitatori pe care i-am surprins ieșind din patiseria “Augusto”. Iată ce a spus Elena Manastîrlî, studentă la Universitatea de Stat din Comrat:
– Avem și la instituția noastră un centru de alimentație publică, acolo prețurile sunt chiar un pic mai mici decât aici, dar eu prefer să vin încoace. Și o fac cu o deosebită plăcere, căci toate produsele sunt proaspete și foarte gustoase.
Dumitru Dermenji, muncitor la o uzină din localitate:
– Este timpul amezii, am întâlnit un prieten și am venit aici să bem câte o cafea. Cunosc că este preparată ca în Austria și-i veritabilă. Am servit cu plăcere și câte două bucăți de pizza. Bravo bucătarilor de aici!

Firma are astăzi 25 de angajați
Oficial, compania condusă de Veaceslav Duduș poartă o denumire modernă—“Mellang @ Company”.
“Datorită suportului Uniunii Europene, noi astăzi avem angajate 25 de persoane, nu fără mândrie în voce mi-a comunicat Veaceslav Duduș. Printre ei se regăsesc 10 bucătari, opt vânzători, doi hamali, doi contabili, un șofer”…
Interlocutorul meu a ținut să precizeze că afacerea este în continuă dezvoltare. Nu demult, bunăoară, a fost instalat un chiosc în partea de nord a municipiului Comrat, unde este amplasat Centrul multifuncțional, două stații de alimentare cu benzină și motorină, alte întreprinderi, care dispun de mulți clienți. În acest chioșc se vor vinde în curând produsele de patiserie ale firmei “Augosto”.
Mai mult ca atât. Există tendința de a inaugura o filială a întreprinderii în municipiul Cahul, căci vorba lui Veaceslav Duduș: “Doprim să creăm o rețea de produse de patiserie”.
Veaceslav Duduș și firma sa “Mellang @ Company” a devenit una din fețele campaniei „Produs în Moldova – apreciat în lume”, lansată cu scopul de a celebra succesul celor patru ani de activitate a DCFTA în Republica Moldova.
4 ani de DCFTA aceasta înseamnă 4 ani de dezvoltare economică progresivă a Republicii Moldova în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Graţie semnării Acordului de Liber Schimb, întreprinzătorii moldoveni au posibilitatea să-şi deschidă sau să-și sporească afacerile, așa cum a făcut-o și interlocutorul meu.

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a Uniunii Europene.

Ion CIUMEICĂ