Memorialul „Cornel Roșca” la jocul de dame

Ediția ordinară a turneului național la jocul de dame în memoria lui Cornel Roșca, fost profesor de matematici în orașul Cimișlia, și-a extins anvergura, pentru prima dată competițiile fiind organizate la două categorii de vârstă – într-un grup au fost incluși participanții din rândurile elevilor de până la 16 ani, în altul concurând persoanele adulte.

Din informațiile oferite de către Rodion Nechit, specialist principal în Secția cultură, tineret și sport a Consiliului Raional Cimișlia, am aflat că lupta pentru locurile premiante a fost una destul de dârză. Drept argument servește faptul că, dintre sportivii cu vârste de peste 16 ani, cel mai mare număr de puncte – câte șase din șapte posibile – au acumulat două persoane.
Este vorba de Victor Strâmbanu din comuna Javgur, raionul Cimișlia, și de Afanasie Varzari din raionul Strășeni. Anume ei au împărțit locurile unu și doi, intrând în posesia diplomelor de gradul respectiv și a premiilor bănești a câte 350 de lei.
Poziția a treia a fost obținută de către un alt oaspete – Gheorghe Verdi din raionul Criuleni, care a rămas în urma liderilor doar cu jumătate de punct. Acesta a beneficiat de diplomă și de un premiu bănesc de 250 de lei.
Tot opt concurenți au luptat pentru titlul de campion la categoria copii și adolescenți. Aici, cel mai bine pregătit s-a dovedit a fi Dorin Chistol de la Gimnaziul „Tudor Strișcă” din localitatea Satul Nou, raionul Cimișlia, care a repurtat patru victorii, a înregistrat trei egalități, nu a suferit nici o înfrângere, totalizând astfel cinci puncte și jumătate din șapte posibile. Învingătorului i s-au înmânat diploma de gradul unu și un premiu bănesc în valoare de 400 de lei.
Important este de menționat următorul detaliu: locul doi l-au împărțit doi participanți – Svetlana Spataru și Ion Verdeș, ambii elevi tot de la Satul Nou, fiecare dintre ei acumulând câte patru puncte și jumătate și primind diplome și câte 300 de lei.
Ultimul loc premiant a revenit lui Ruslan Sisoniuc din orașul Cimișlia, care, pentru cele patru puncte obținute, a fost distins cu o diplomă și cu un premiu de 200 de lei.
Ceilalți participanți la competiții au obținut premii de încurajare.

Ion CIUMEICĂ