Centenarul lui Nicolae Vasilache, căpitanul primei echipe de fotbal de la Sagaidac

La sfârșitul lui 2018, Nicolae Vasilachi, locuitor al satului Sagaidac din raionul Cimișlia, a ajuns la onorabilul jubileu de 100 de ani. Cu această ocazie, participantul la cel de Al Doilea Război Mondial a fost cordial felicitat de către Iosif Chetraru, președintele organizației raionale a veteranilor, de rude și consăteni.

Potrivit omagiatului, longevitatea dumnealui se datorează și faptului că o perioadă îndelungată a practicat sportul, în special, fotbalul, că pe întreg parcursul vieții de copil, adolescent și adult a purtat și poartă în suflet dragostea nețărmurită pentru acest domeniu.
În acea zi de decembrie a anului trecut, alături de omagiat său s-a aflat și fiica sa, Ioana Guțu, care a înregistrat amintirile părintelui său referitoare la sport și pe care le-a prezentat redacției noastre. Astăzi le publicăm cu o deosebită plăcere.

Fotbalul era la loc de mare cinste
„În satul Sagaidac, sportul se află la loc de cinste, și nu întâmplător. El are rădăcini înfipte adânc în negura anilor. Încă în îndepărtatul an 1936, sub conducerea învățătorului cu numele de familie Prodan, aici a fost înființat actualul stadion.
Prodan era ofițer în rezervă, dar lucra și ca învățător. Fiind un mare fan al fotbalului, sub conducerea lui, în fiecare duminică, în satul Sagaidac, se desfășurau diferite antrenamente (instrucții militare) cu premilitarii de aici, dar și din localitățile vecine Porumbrei, Satul Nou și Suric.
Anume Prodan, cu premilitarii de la Sagaidac, au amenajat actualul stadion din sat. L-au construit conform tuturor cerințelor pentru un teren de fotbal. Și, ca să nu fie deteriorat de căruțe, au săpat un șanț adânc de jur împrejurul stadionului.
Apoi Prodan a înființat prima echipă de fotbaliști din sat și a inițiat-o în regulile jocului, a familiarizat-o cu alte cerințe de bază.
Căpitan al primei echipe de fotbaliști din sat a devenit tatăl meu, Nicolae Vasilachi, care nu demult a împlinit vârsta de 100 de ani. Alături de el au mai jucat Vasile Zlotescu, Alexei Cojocaru, Emanuil Ciobanu, Luca Cobăsneanu, Foca Cojocaru, Gheorghe Bâtcă, Vasile Leorda…
Au fost înființate echipe de fotbal și în celelalte sate menționate mai sus. Instrucțiile din fiecare duminică întotdeauna se terminau, de obicei, cu meciuri de fotbal, jucate după toate regulile și arbitrate de către Prodan.
Afară de instrucțiile organizate în zilele de duminică, o dată în an, de regulă, toamna, se mai desfășurau niște antrenamente de o amploare mai mare, așa-zisele manevre. Ele durau timp de două săptămâni, în satul Batâr, unde premilitarii erau cantonați pe la casele oamenilor.
Aici se adunau premilitari din localitățile Gura Galbenei, Cimișlia, Satul Nou, Suric, Sagaidac, Porumbrei și alte câteva sate. Iar la Taraclia se desfășurau manevre asemănătoare cu premilitari din altă zonă a județului Tighina.
La sfârșitul lor, numaidecât aveau loc competiții sportive între zonele Batâr și Taraclia. Se practicau mai multe probe sportive, printre care: alergări, lupta națională „trânta”, aruncarea ciocanului și, bineînțeles, fotbalul.
Tatăl meu afirmă că proba la aruncarea ciocanului totdeauna era câștigată de către consăteanul lui, Vasile Zlotescu, iar în echipa de fotbal numaidecât erau incluși și jucători din Sagaidac.

Continuatori destoinici ai tradițiilor sportive
Pe parcursul mai multor ani, o serie de jucători și chiar cei mai buni din echipa satului nostru, erau urmașii primei generații de fotbaliști. Chiar și în prezent, în echipa de fotbal de la Sagaidac, care în sezonul precedent a cucerit titlul suprem în raionul Cimișlia, găsim doi sportivi de forță – frații Mihai și Nicolae Demian, nepoți ai tatălui meu, Nicolae Vasilachi, căpitanul primei reprezentative de aici.
Din formația campioană fac parte, de asemenea, frații Cojocaru, din dinastia omonimă, Dumitru Zlotescu, o rudă a lui Vasile Zlotescu, și alți continuatori ai tradițiilor fotbalistice sagaidacene.
Noi, inclusiv părintele meu, ne mândrim cu ei și le urăm noi succese, noroc și sănătate. Să-și poarte cu demnitate numele și să cinstească memoria primilor fotbaliști ai satului Sagaidac din raionul Cimișlia”.

Ion CIUMEICĂ