Vârsta de aur a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia

„Caracterul unei școli bune e ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul”
Mihai EMINESCU

De aceste cuvinte înțelepte ale Poetului Național se conduce, de o jumătate de secol, una dintre cele mai prestigioase instituții preuniversitare de învățământ nu numai din raionul Cimișlia, ci și din Republica Moldova.
Este vorba de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, de la fondarea căruia s-au împlinit 50 de ani săptămâna trecută.
Festivitatea organizată cu această ocazie a început cu interpretarea Imnului de Stat al țării noastre, dar și a Imnului gazdelor, o lucrare compusă din versurile Ninei Nenescu, muzica aparținând Mariei Vasilache, ambele profesoare la instituiția în cauză.
Evenimentul propriu-zis zis a fost deschis de către Tatiana Comerzan, directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, după care preotul Ioan Jelihovschi, paroh al unei biserici ortodoxe din orașul Cimișlia și profesor de religie aici, a rostit o rugăciune întru sănătatea și bunăstarea celor prezenți, a adresat felicitări cu ocazia sărbătorii, încheindu-și mesajul astfel: „Suntem o continuitate a lui Mihai Eminescu”.
Cu dulci și plăcute amintiri au venit în fața asistenței foștii directori ai instituției omagiate, Parascovia Colța și Gheorghe Șalaru, mai multe personaje ale filmului documentar „Liceul la ceas jubiliar”.
S-a specificat, bunăoară, că până în prezent această școală a fost absolvită de 49 de promoții cu un număr total de absolvenți de circa 4000 de tineri și tinere, dintre care aproximativ 2000 au susținut examenele de bacalaureat.
De pe băncile liceului au ieșit peste 100 de actuali medici, mulți profesori, lucrători din domeniul agricol, specialiști în cultură etc.
Precum era și firesc, felicitările au curs gârlă, ele fiind rostite de către oaspeți de onoare de peste Prut (Ludmila Sfârloagă, vicepreședintă a Consiliului Județean Prahova din municipiul Ploiești, România), de la Chișinău (Nicolae Dabija, scriitor), de la Gura Galbenei (Ludmila Casian, directoarea Liceului Teoretic „Hyperion”), de la Mihailovca (Natalia Crețu, profesoară de limba și literatura română la Gimnaziul „Ștefan cel Mare”) și, evident, de la Cimișlia (Iovu Bivol, președintele raionului; Leonid Nenescu, rapsod popular; Mihail Popescu, șeful Direcției învățământ din cadrul Consiliului raional; Oleg Doni, șeful Inspectoratului raional de poliție).
Instiutuția aflată în sărbătoare a beneficiat de mai multe cadouri, iar unui grup mare de cadre didactice li s-au înmânat diplome de excelență din partea Consiliului Raional, a Primăriei orașului Cimișlia și a Direcției învățământ.
Pe întreg parcursul ei de câteva ore, manifestarea omagială de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” a fost însoțită de un bogat program artistic prezentat de către profesorii și elevii de aici, dar și de către colegii lor de la Școala de arte și de la Centrul raional de creație a copiilor și adolescenților, ambele din orașul Cimișlia.
Ion CIUMEICĂ