O impunătoare troiță de la marginea localității Satul Nou a fost sfințită

Locuitorii din Satul Nou, o localitate din raionul Cimișlia, au avut parte, duminica trecută, de o sărbătoare religioasă cu o semnificație dublă: în ziua Sfântului Ioan Botezătorul (pe stil vechi), aici a fost inaugurată o impunătoare troiță, una dintre cele mai mari de acest fel din Republica Moldova.

Crucea este construită din piatră și are o înălțime de 12 metri, având conturul iluminat de curent electric, iar postamentul este așternut din granit pe o suprafață de doi metri pătrați. Crearea acestei lucrări ortodoxe a fost posibilă grație finanțării lucrărilor de către antreprenorul Anatolie Botnaru, născut pe aceste meleaguri și domiciliat în prezent în orașul Durlești, o suburbie a municipiului Chișinău.
Răstignirea este situată la intrarea în Satul Nou, din partea de nord, și se află în apropierea unei benzinării, care-i aparține aceluiași om de afaceri.
Slujba de sfințire a troiței a fost oficiată de către un sobor compus din șapte preoți în frunte cu părintele Ioan Ciuntu (foto), parohul Bisericii ortodoxe „Sfânta Teodora de la Sihla” din capitală. Ulterior, a fost stropită cu aghiasmă și stația PECO din preajmă.
Natalia Chistol, primarul localității, i-a felicitat pe consăteni și pe oaspeți cu prilejul sărbătorii religioase de la 20 ianuarie și și-a exprimat speranța că troița de la marginea satului va ocroti localnicii de toate necazurile vieții, le va dărui sănătate, belșug și fericire.
Spre seară, Casa de cultură din Satul Nou, raionul Cimișlia, a găzduit un bogat concert la care au participat artiști amatori din localitate (Ansamblul vocal „Opincuțele” și colectivul de dansatori „Vatra Satului”), duetul Lidia și Timofei Tregubenco, cantautorul Viorel Mahu și corul de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău.
Ion CIUMEICĂ