Un pretendent la calitatea de candidat independent, respins la Ștefan Vodă

Vinerea precedentă, Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale (CECEU) nr. 36 din orașul Ștefan Vodă a adoptat o hotărâre prin care a respins demersul de înregistrare a lui Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Argumentele CECEU nr. 36
În această decizie se menționează că materialele depuse de către Alexandr Topolenco au fost verificate și nu corespund rigorilor Codului electoral.
Astfel, „urmare a verificării și procesării listelor de subscripție prin programul SIASA, s-au constatat 65 de susținători eronați din cei 564 de susținători care și-au pus semnătura”.
Listele de subscripție nr. 021070 și nr. 021065, în care sunt incluși 10 susținători, au fost considerate de către Consiliul electoral ca neavenite pe motiv că lipsesc datele în susținerea cărui candidat au fost colectate, nu este indicat numele colectorului, nu există semnătura acestuia.
„În urma excluderii semnăturilor nevalabile și a listelor nule și neavenite, se specifică în hotărâre, numărul necesar de semnături pentru înregistrarea candidatului Alexandr Topolenco s-a redus la 499, sub plafonul minim”.
În aceste împrejurări, s-a refuzat înregistrarea lui Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr. 36 din orașul Ștefan Vodă pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Contestare la Comisia Electorală Centrală
Chiar a doua zi, la 19 ianuarie 2019, Alexandr Topolenco, pretendent la calitatea de candidat independent pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr.36 Ștefan Vodă, a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC).
Contestația a fost examinată la ședința CEC din seara zilei de 22 ianuarie curent.
Potrivit lui Nicolae Ceban, președintele CECEU nr. 36 din orașul Ștefan Vodă, care a fost prezent la acea ședință, Comisia Electorală Centrală a anulat hotărârea nr. 18 din 18 ianuarie 2019 emisă de CECEU nr. 36, prin care s-a respins cererea de înregistrare a lui Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția uninominală nr. 36 din orașul Ștefan Vodă pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
Sursa citată ne-a mai spus că CECEU nr. 36 va reexamina demersul privind înregistrarea lui Alexandr Topolenco în calitate de candidat independent la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 36 din orașul Ștefan Vodă, luând în considerare obiecțiile și recomandările ce se conțin în partea motivantă a deciziei CEC adoptate pe marginea examinării contestației în cauză.
„Acum suntem în așteptarea hotărârii redactate și definitivate a Comisiei Electorale Centrale, a declarat, miercuri după amiază, Nicolae Ceban. Având acest document la mână, Consiliul electoral al circumscripției uninominale nr. 36 din orașul Ștefan Vodă va pune din nou în discuție cererea lui Alexandr Topolenco privind înregistrarea dumnealui în calitate de candidat independent la funcția de deputat pentru alegerile legislative din 24 februarie”.
Ion CIUMEICĂ