Mihai Eminescu, omagiat, la Cimișlia, de români de pe ambele maluri ale Prutului

Ample manifestări cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la nașterea marelui nostru poet, Mihai Eminescu, s-au desfășurat, la Cimișlia, în Ziua Culturii Naționale, cu participarea unei delegații oficiale din județul Prahova, România.

Activitățile de omagiere a Poetului Național au debutat în dimineața zilei de marți, 15 ianuarie 2019, la bustul lui Mihai Eminescu, înălțat aici, cu peste 16 ani în urmă, de către Consiliul Județean Prahova ca urmare a colaborării fructuoase stabilite, de aproape două decenii, cu autoritățile publice locale de nivelul al doilea din raionul Cimișlia.
În fața celor prezenți (conducerea raionului și a orașului, oameni de cultură, cadre didactice, funcționari publici, elevi, pensionari, oaspeți din România) s-au ținut discursuri despre rolul major al sărbătoritului în istoria poporului român, despre contribuția inestimabilă a lui Mihai Eminescu la trezirea conștiinței naționale, la dezvoltarea culturii și altor domenii ale vieții noastre.
Printre vorbitori s-au numărat conducătorul raionului Cimișlia, Iovu Bivol, primarul orașului gazdă, Gheorghe Răileanu, președintele Societății cultural-istorice „Mihai Viteazul” din municipiul Ploiești, România, Mircea Cosma.
Fiind cetățean de onoare al raionului și al orașului Cimișlia, Mircea Cosma a dat asigurări că relațiile frățești moldo-române vor cunoaște noi ascensiuni atât în plan spiritual, cât, mai ales, în plan pragmatic, vizând, în primul rând, dezvoltarea infrastructurii.
Cunoscut de mai multă lume drept un neîntrecut orator, Mircea Cosma și-a încheiat cuvântarea cu declamarea renumitei opere eminesciene, „ Doina”.
Asistența a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu.
***
O sărbătoare de suflet, în amiaza aceleeași zile,a avut loc la Biblioteca orășenească ce poartă numele poetului. Având genericul „Eminescu și folclorul”, aceasta a cuprins sceneta “Îngerul Crăciunului” de Parascheva Avădanei, cântecul “Somnoroase păsărele”, versuri din poemul “Luceafărul”, poezii de Grigore Vieru, Vasile Romanciuc, Ilie T. Zegrea dedicate omagiatului.
Eleva Gabriela Lungul a prezentat un eseu despre Mihai Eminescu, iar o altă elevă,Vlada Tomescu, a citit o creație proprie consacrată poetului-nepereche.
Nu a lipsit nici tradiționala urătură despre frumusețea sărbătorilor de iarnă.
***
Tot la 15 ianuarie 2019, în galeria de tablouri a Muzeului raional de istorie, etnografie și artă din orașul Cimișlia, s-a produs inaugurarea expoziției personale a artistei plastice Iraida Ciobanu din municipiul Chișinău.
“Am venit la Dumneavoastră, a spus oaspetele din capitala Republicii Moldova, cu lucrări din ultimii 10 ani,cărora le-am dat denumirea “Rapsodii cromatice”. Printre acestea sunt și tablouri pictate la Cimișlia, căci am asistat la cinci ediții ale taberelor de creație organizate aici pe parcursul mai multor veri”.
Făcându-i o prezentare colegei sale Iraida Ciobanu, pictorul Victor Hristov, cetățean de onoare al orașului Cimișlia, a specificat talentul ei deosebit în redarea lumii înconjurătoare, acest lucru reușindu-i destul de ușor, fără mari eforturi.
Și-au exprimat părerile despre tablourile expuse președintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol, secretarul Consiliului raional, Vasile Spînu, primarul orașului, Gheorghe Răileanu, sefa Secției cultură, tineret și sport, Iulia Cojocaru, profesoara Școlii de arte din localitate, Oxana Iacubițchi, pictorul Alexandru Bulat și alți vizitatori ai expoziției.
Iraidei Ciobanu i-a fost înmânată o diplomă de excelență.
***
Din programul cultural “Eminesciana-2019” a făcut parte și o victorină literară, la care au participat două echipe: una de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” și alta de la Liceul Teoretic “Ion Creangă” (ambele din centrul raional).
Competiția intelectuală cu genericul “Eminescu—poetul lumii” a fost câștigată de reprezentanții ultimei instituții de învățământ.

Ion CIUMEICĂ