Gala sportului la Cimișlia: lauri și premii

Campionul Republicii Moldova la judo categoria cadeți și juniori, dar și la seniori, Pavel Pelivan, originar din satul Selemet, a fost declarat sportivul anului 2018 în raionul Cimișlia.

Evenimentul s-a produs în cadrul Galei sportului din această unitate teritorial-administrativă, care s-a desfășurat recent.
Gala a fost, de fapt, o apreciere a eforturilor deosebite depuse la multe antrenamente și competiții de cei care au venit să-și primească laurii nu numai pentru succesele obținute, dar și pentru imaginea bună pe care au făcut-o raionului Cimișlia.

Sportul de performanță
În cadrul primei nominalizări, pentru rezultate meritorii înregistrate la competiții internaționale și naționale, precum și pentru dezvoltarea și promovarea sportului, au beneficiat de diplome și premii bănești 39 de persoane, inclusiv 14 luptători de stil liber și de judo, 17 atleți, trei antrenori și cinci profesori-antrenori.
Tot în această categorie au fost premiate două colective de la Școala sportivă din orașul Cimișlia: echipa cu profil sportiv, clasată pe locul întâi la Campionatul țării rezervat elevilor de 11-12ani, și echipa de turism sportiv, deținătoare a locurilor trei la campionatul Republicii Moldova și la competițiile pentru Cupa Federației de specialitate, adolescenții de 14-16 ani.

Spartachiada elevilor
Aceasta a fost cea de-a doua nominalizare bazată pe indicii obținuți pe parcursul spartachiadei elevilor din anul de învățământ 2017-2018.
Premianți ai întrecerilor în cauză și laureați ai categoriei respective au devenit: Gimnaziul „Tudor Strișcă” din localitatea Satul Nou, pentru ocuparea locului întâi; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia (locul doi); Gimnaziul „Sergiu Coipan” din satul Selemet, deținătorul locului trei.
Profesorii de educație fizică de la aceste instituții de învățământ, dar și alți doi pedagogi care au contribuit activ la buna desfășurare a spartachiadei elevilor din raionul Cimișlia, au beneficiat, de asemenea, de distincții.

Nominalizarea „Sportul pentru toți”
Pentru contribuție deosebită la dezvoltarea culturii fizice și a sportului în raionul Cimișlia, unor colective și persoane fizice le-au fost înmânate diplome și premii bănești.
De pildă, primăria satului Selemet a fost premiată pentru că echipa sa de fotbal „Sparta” a devenit învingătoare în seria Sud a Diviziei B din cadrul Campionatului Republicii Moldova de fotbal.
A fost distinsă și reprezentativa raionului Cimișlia de fotbal, care a ajuns până în semifinalele competiției naționale pentru Cupa regiunilor UEFA.
Printre laureații la această nominalizare s-au mai numărat: primăria comunei Lipoveni, formația căreia a cucerit Supercupa raionului Cimișlia la fotbal; primăria satului Gura Galbenei, ale cărei echipe au obținut cupele raionului la fotbal masculin seniori și juniori; primăria satului Batâr, a cărei reprezentativă de bărbați a intrat în posesia Cupei Independenței la minifotbal.
Gala sportului a inclus și decernarea premiilor pentru cea mai bună evoluare pe parcursul Campionatului raionului Cimișlia la fotbal. Aici, locul întâi a fost ocupat de formația satului Sagaidac. Locul doi a revenit sportivilor din comuna Lipoveni. Ultimul loc premiant a fost atribuit echipei orașului Cimișlia.
Printre cei care au beneficiat de premii a fost și echipa de volei masculin a Inspectoratului de Poliție, care a devenit campioană a raionului Cimișlia.
Un premiu special a obținut Liceul teoretic „Hyperion” din satul Gura Galbenei, care a organizat o lecție pe tema olimpică.
În cadrul categoriei în cauză, primăriei orașului Cimișlia i-au fost acordate distincții pentru clasarea pe primul loc conform rezultatelor Spartachiadei „Mărțișor-2018”.
Au fost premiate, de asemenea, o serie de persoane care s-au evidențiat la diferite concusuri naționale și raionale la probe sportive mai puțin populare, cum ar fi: karate-do, șah, jocul de dame, powerlifting.

Gheorghe Ciocîrlan, activ și la 70 de ani
Printre cei omagiați în cadrul Galei sportului din raionul Cimișlia a fost și veteranul din acest domeniu, Gheorghe Ciocîrlan, profesor de educație fizică la Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Mihailovca. Ajuns la onorabila vârstă de 70 de ani, acesta a fost și este un veritabil descoperitor de multe talente în lumea sportului, pe care le-a promovat cu o deosebită grijă părintească, contribuind activ la cucerirea de către discipolii săi a celor mai înalte culmi olimpice.
Antrenorul septuagenar a fost felicitat cordial de către președintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol, care i-a urat multă sănătate, forțe noi în munca nobilă pe care o desfășoară pentru a obține succese și în continuare, fericire în viața personală, ca zilele ce vor urma în calendar să-i fie cu adevărat magice.

Sportivul anului 2018
Apogeul manifestării a fost atins atunci când a fost declarat sportivul anului 2018. Respectivul titlu onorific a fost acordat judocanului Petru Pelivan din localitatea Selemet, raionul Cimișlia. Acesta este campion al Republicii Moldova la proba sportivă în cauză la cadeți și juniori, dar și la seniori, premiant a două turnee internaționale și a cinci turnee naționale.
Dar cel mai important e faptul că Petru Pelivan este membru al selecționatei țării noastre la judo și a îndeplinit deja normativul de participare la Jocurile Olimpice din capitala Japoniei, Tokyo, care se vor desfășura în vara anului viitor.

Ion CIUMEICĂ