ALEGERI PARLAMENTARE 2019 – Trei candidați la funcția de deputat înregistrați la Cimișlia

La 28 decembrie 2018, Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale Cimișlia nr. 40 l-a înregistrat pe Dumitru Diacov în calitate de candidat la funcția de deputat, din partea Partidului Democrat din Moldova, pentru alegerile parlamentare din 24 februarie anul curent.
A doua zi, a fost înregistrat în aceeași calitate Piotr Pușcari, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.
Iar pe data de 3 ianuarie 2019, Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale Cimișlia nr.40 a înregistrat-o pe Victoria Cîrlan ca și candidată la funcția de deputată, din partea Partidului Politic “Șor”, pentru alegerile legislative preconizate la sfârșitul lui februarie a anului de față.
Iată biografiile celor trei candidați:

Dumitru Diacov

Președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova, vicepreședinte al Fracțiunii parlamentare a PDM.
S-a născut la 10 februarie 1952 în localitatea Kargapolie din regiunea Kurgan, unde în 1949 au fost deportați părinții. În 1974 absolvește Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Minsk, Belarus. În același an începe cariera de jurnalist în calitate de redactor la Comitetul de Stat pentru Radio și Televiziune.
După patru ani de activitate în organele de tineret este numit, în 1984, în calitate de corespondent al cotidianului „Komsomollskaya pravda” pentru Moldova și sudul Ucrainei. În 1986 a fost transferat la Moscova, unde a activat în cadrul CC al Komsomolului din URSS și în secția relații externe al CC PCUS, iar în septembrie 1989 este numit în calitate de șef al Biroului ITAR-TASS la București. În iulie 1993 începe cariera diplomatică în calitate de șef al Departamentului politic la Ambasada RM în Federația Rusă.
În paralel, se lansează în politică, devenind în 1994 deputat în Parlamentul Republicii Moldova și președinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă. Tot în această perioadă devine președinte al Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei, iar un an mai târziu țara noastră devine membru cu drepturi depline al acestui prestigios for european.
Dumitru Diacov este deputat în mai multe legislaturi parlamentare, ocupând de-a lungul anilor funcții eminente, printre care vicepreședinte și președinte al Parlamentului. În 1996 el devine fondator și președinte al Mișcării social-politice „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”, care patru ani mai târziu se transformă în partid politic, iar Diacov este ales președinte al Partidului Democrat din Moldova.
În vara anului 2009, la Congresul extraordinar al PDM, D. Diacov este ales președinte de Onoare al partidului și devine lider al fracțiunii parlamentare a partidului. Se bucură de respectul unanim al politicului moldovenesc, fiind recunoscut pe larg drept unul dintre exponenții cei mai versați și echilibrați al acestuia.
În 1990 devine Laureat al premiului Uniunii ziariștilor din URSS. Este decorat cu Ordinul de Onoare și Ordinul Republicii, precum și cu Ordinul de Merit al Franței.
Căsătorit, are doi copii și patru nepoți.

Piotr Pușcari

Președinte al raionului Basarabeasca. Este născut la 20 iulie 1987, în orașul Basarabeasca. Are studii medii speciale, dar în datele biografice prezentate, împreună cu alte documente, Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale Cimișlia nr. 40 pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile legislative din 24 februarie curent, nu a indicat profesia.
Deține cetățenia Republicii Moldova. În anul 2015 a fost ales președinte al raionului Basarabeasca.
Căsătorit, are un copil.

Victoria Cîrlan

S-a născut la 29 martie 1978, în satul Javgur din raionul Cimișlia. Are studii superioare, obținând profesia de contabil. Este cetățeană a Republicii Moldova. Actualmente locuiește în orașul Cimișlia.
În datele biografice prezentate Consiliului electoral al circumscriției electorale uninominale Cimișlia nr. 40 pentru a fi înregistrată în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile din 24 februarie 2019 nu a indicat funcția ocupată și locul de muncă.
Starea civilă: căsătorită, doi copii.

 

Ion CIUMEICĂ