O nouă apariție editorială despre raionul Leova

La acest sfârșit de an, în incinta  Bibliotecii publice raionale ,,Valeriu Matei” din orașul Leova a avut loc un eveniment cultural deosebit. Este vorba de lansarea unei noi cărți despre acest raion, intitulată ,,LEOVA – Localități, Oameni, Tradiții”. Autorul volumului  editat cu suportul financiar al Consiliului Raional Leova este Anatol Eremia, doctor habilitat în filologie, profesor cercetător la AȘM.

Evenimentul de lansare a cărții, comunică site-ul leova.md, a adunat iubitori ai culturii, tradiției, istoriei și neamului, printre care s-au numărat: Ion Gudumac, preşedintele raionului Leova; Eujeniu Buraga, vicepreşedinte al raionului Leova; publicista Valentina Butnaru, preşedinta  Societăţii „Limba noastră cea română” din Chişinău; doctorul în filologie Petru Butuc, profesor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, originar din satul Cociulia, raionul Cantemir; profesorul Vasile Chirilov de la aceeași instituție de învățământ superior, originar din localitatea Filipeni, raionul Leova; Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, născut în orașul Leova; primari, bibliotecari și alți cititori din diverse localități ale acestui raion.

Anatol Eremia a prezentat cartea, care constituie o cercetare aprofundată a istoriei tuturor localităților raionului Leova, a vorbit despre personalitățile notorii, a relatat istoria satelor de aici cu începere de la primele lor atestări documentare.

S-a discutat despre dezvoltarea cronologică a localităților raionului, despre viața oamenilor, s-au adus informații de ordin istoric și geografic, s-a povestit despre tradițiile locuitorilor de-a lungul timpului.

Autorul volumului a ținut să  menționeze următoarele: „Patria este asociată cu țara de origine și, bineînțeles, cu locurile de baștină, cu satul sau orașul în care ne-am născut. De fapt, cu patria noastră cea mică începe cunoașterea și înțelegerea lumii. Din dragostea față de meleagurile străbune a fost scrisă această carte, pe care vă îndemn să o citiți cu drag”.

Amintim cititorilor că „LEOVA – Localități, Oameni, Tradiții” nu este prima carte despre raionul respectiv. Anterior, regretatul jurnalist Ion Mititelu, fost director și redactor-șef al săptămânalului „Cuvântul Liber”, a editat o culegere referitoare la viața oamenilor din această unitate teritorial-administrativă într-o anumită perioadă istorică.

Ion CIUMEICĂ