Sfântul Nicolae – adevăratul Moș Crăciun

Spunem despre ceva că există doar dacă este văzut. Moș Nicolae, spre deosebire de Moș Crăciun, nu se arată niciodată. Poate de aceea credem mai mult în Moș Crăciun. Însă Moș Crăciun, îmbrăcat în veșmânt roșu, având barbă și călătorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la începutul secolului XX. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfântul Nicolae.
Adevăratul Moș Crăciun, cel din tradiția Bisericii, este Sfântul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscop al Mirei, o localitate din vechea Licia, în Asia Mică, și a păstorit într-o vreme când învățăturile greșite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevărate. A participat în calitate de episcop la primul sinod ecumenic ținut la Niceea în anul 325, unde a fost condamnată erezia lui Arie, care susținea că Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae și atât de încăpățânat a fost Arie, încât, îngrijorat de ruptura care se putea produce în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în ziua de 5/18 decembrie, celor neascultători să li se dea un băț în semn de avertisment.
Dar nu prin această faptă a ajuns Sfântul Nicolae întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae a aflat, într-o zi, că un tată din cetatea Mira, de durere că este lipsit de ajutor în a-și mărita fiicele, dorea să le dea spre desfrânare și apoi să-și pună capăt acestei vieți.
Mișcat de durerea tatălui și îngrijorat de soarta fetelor, Sfântul Nicolae a luat câteva pungi cu galbeni și le-a strecurat în casa acelei familii. A aruncat galbenii, care au nimerit în încălțămintea care tocmai se usca lângă sobă. De atunci și până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi, în special copiii, primesc daruri de la Sfântul Nicolae în papucii de lângă sobă.
Dacă nu primim daruri, afirmăm că Sfântul Nicolae nu există sau că nu a reușit să treacă pe la noi. Trebuie să învățăm că sunt și altfel de daruri care aduc o bucurie mai mare decât cadourile din încălțări. Dăruiește și astăzi Sfântul. Dar își pune darurile numai acolo unde omul îi face loc: în încălțări sau în inimă.

Protoiereu
Ioan Jelihovschi, paroh al bisericii
„Sf. M. Mc. Pantelimon” din orașul Cimișlia