Gimnaziul și comunitatea citește o carte

În data de 6 decembrie, curent, Gimnaziul „Tudor Strișcă” din localitatea Satul Nou, raionul Cimișlia, a fost gazda evenimentului de lansare a proiectului instituțional „Gimnaziul și comunitatea citește o carte”. Acesta a fost inițiat de Direcția învățământ general, în persoana Ludmilei Prisăcaru, șefa cabinetului metodic de la această instituție.

Proiectul are ca scop promovarea cărții, a culturii și valorilor spirituale în rândul elevilor, în familiile acestora și în întreaga comunitate. Lansarea acestuia s-a desfășurat cu ocazia întrunirii metodice a directorilor adjuncți din instituțiile preuniversitare ale raionului.
Proiectul este preconizat pentru o perioadă de trei ani și are drept obiectiv durabilitatea activității de lectură într-un număr cât mai mare de cititori.
În acest context, profesorii și elevii au avut parte de o întâlnire de suflet cu scriitorul, istoricul literar și omul politic din Republica Moldova, maestrul Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, deținător al multor distincții de stat și internaționale, originar de prin părțile locului.
Culegerea de povestiri a acestuia, „Așchii de Cer”, a devenit subiect de discuții în cadrul manifestării extracurriculare cu genericul „Din fotoliul autorului – în dialog cu Nicolae Dabija”. Evenimentul a fost conceput cu contribuția Parascoviei Colța, om de cultură, profesoară de succes și activistă civică recunoscută în rândul personalităților notorii ale raionului Cimișlia.
Festivitatea a debutat cu o întâlnire cu pâine și sare, cu hora mare, în care s-au prins elevii și oaspeții.
În sala bibliotecii, asistența adulmeca armonia și liniștea cărții. Această atmosferă adia prin ceva a pâine caldă, a cer înstelat, a pajiști cosite de un moș glumeț, a busuioc la icoane… Mirificul sărbătorii se împlinise prin lumina cuvântului emanată de cei adunați aici, în jurul unui fotoliu, în care trebuiau să se nască noi așchii de suflet și noi speranțe că spiritul nostru românesc mai dăinuie prin cartea acestui nesecat izvor al luminii și credinței – Nicolae Dabija.
Ludmila Prisăcaru, șefa cabinetului metodic al Direcției învățământ general, a remarcat misiunea onorabilă a unui astfel de proiect în era digitală, în care ne paște pericolul de a ne pierde valorile, exprimându-și ferm convingerea că, adunând în jurul cărții cât mai multă lume, vom rupe lanțurile ignoranței și, prin eforturi comune cu școala, familia și cu autoritățile publice locale, vom reabilita valorile sacre ale neamului precum: Verticalitatea, Bunătatea, Adevărul și Frumosul.
Lidia Căinăreanu, directoarea Gimnaziului „Tudor Strișcă”, a menționat cu durere scăderea considerabilă a numărului tinerilor cititori ai bibliotecii, fapt ce denotă prioritatea tehnologiilor informaționale în raport cu lectura. Acest fapt a motivat întâmpinarea cu entuziasm a ideii lansării unui asemenea proiect.
Cartea „Așchii de Cer” și-a găsit răsunet adânc în Satul Nou, trecând prin mâinile unui număr impunător de cititori de toate vârstele, receptivi și doritori de a-și îmbogăți spiritul cu noi istorii de suflet. Clipele profunde de frământare sufletească, monologurile, istoriile din trecut și prezent, impresiile, opiniile pe marginea istorioarelor gnomice, sclipuite din viața mai multor oameni, inclusiv ale celor din Satul Nou, precum și istorioarele în interpretarea elevilor, au mișcat sufletele oaspeților și ale gazdelor până la lacrimi, cei prezenți deschizând teme de discuții diverse, provocând autorul la reflecții și mărturisiri captivante.
„Cartea „Așchii de Cer” m-a postat în preajma unui înțelept imaginar, care m-a făcut să descopăr adevăruri fundamentale despre relația mea cu copilul, a mărturisit Nadejda Teacă, părinte. De aici am învățat că un simplu „mulțumesc” poate răsturna situații. Viitorul aparține copiilor noștri și de atitudinea noastră față de dânșii depinde cum vor clădi ei viitorul societății”.
Natalia Chistol, primarul localității gazdă, a declarat cu lacrimi în ochi că una dintre paginile cărții i-a fost dedicată bunelului său, Terentie Caraja, cel care a fost rupt pe timpuri de la rădăcini și deportat în străfundurile Siberiei. „Aici se povestește despre cum bunelul meu a fost impus să facă o alegere. El s-a dezis de putina cu brânză, pregătită inițial, luându-și cu sine doar o icoană, care cântărea exact douăzeci de kilograme, greutate cerută potrivit instrucțiunii. Pe parcursul drumului, despachetată abia pe malul râului Obi, icoana Maicii Domnului „arăta cu totul altfel, era ca și cum se închina ea la niște biete ființe umane…”. Natalia Chistol a precizat că bunelul său a rezistat datorită acestei icoane. „Anume greutățile ne fac cu adevărat oameni”, a încheiat doamna Chistol.
Maria Mocanu, asistentă socială pe lângă primăria localității, profesor de istorie, a adus în incinta bibliotecii un suflu de lirism, specificând că străinătatea a rupt-o pe mulți ani de la rădăcini, că drumul spre casa părintească, rămasă acum pustie, a fost lung și dificil. Cartea lui Nicolae Dabija a constituit prilejul de a trece cu gândul prin viață, a răvăși dorul de părinții, care ne așteaptă cu drag în prag până la ultima suflare. „Ne-am născut din dor și dorul este cel ce ne însoțește pe tot parcursul vieții”, ne mărturisește doamna Mocanu.
Creația proprie, cu care și-a încheiat monologul Maria Mocanu, a pătruns ca un geamăt sfâșietor sufletele celor prezenți.
Vera Eșanu, directoare adjunctă a gimnaziului, a încheiat sugestiv impresiile consătenilor: „Așchii de Cer” este cartea din biblioteca lui Dumnezeu, iar Dumneavoastră, Maestre, sunteți unealta divină aleasă de Cel de Sus, pentru a o scrie și a ne-o dărui nouă, cititorilor. Această carte este o frântură din frământările sufletești, lecții de viață, așchii ce se desprind din inima și sufletul neamului nostru: limba, istoria, credința, dorul de țară, de părinți… O așchie este și Basarabia, desprinsă cu forța din Țară. Aceste așchii sunt mult prea dureroase atunci când se desprind de corp… Noi ne-am învățat lecția…”
Au urmat lungi simfonii de suflet, emanate de cuvântul lui Nicolae Dabija, fiind provocate de elevi și așezate cu grijă în inima ascultătorului.
Maestrul a început discursul cu o provocare, întrebând micuții din clasele primare „Care este cea mai frumoasă localitate din lume?” Apoi – „A cui mamă este cea mai frumoasă?”.
Frumusețea gândului scriitorului a copleșit pe toți. El a adus în scenă frânturi din cărți dedicate locuitorilor satului gazdă – preotul Nicodim Onu, menționatul deja Terentie Caraja, numind Satul Nou – „Vatră de gospodari și martiri”. De această localitate Maestrul își leagă amintirea despre bunica sa, Ana Caraja.
Așchiile de gânduri au căpătat amploare datorită întrebărilor filozofice adresate de elevii clasei a IX-a, coordonați de Mariana Leancă, profesoara de limba și literatura română.
Sufletele inocente ale discipolilor acestui gimnaziu, înmuindu-și pana talentului în cerneala valorilor, au dovedit o dată în plus că neamul de oameni fericiți nu a murit, că cuvântul scris va fi citit și în continuare. Micuții actori din clasele primare, frumoase talente de dansatori, actori și cântăreți, le-au arătat onorabililor oaspeți tot ce știu ei mai bine.
„Care sunt cărțile din biblioteca lui Dumnezeu?” – a fost una dintre întrebările copiilor.
„Dacă am obținut ceva în viață, este datorită cărții. Fiecare scriitor visează să ajungă în biblioteca lui Dumnezeu. Dar ajung acolo doar cărțile mari”, s-a confesat scriitorul.
„Așchii de Cer” este o carte de învățătură pentru părinți, profesori, copii… Aici am pus în valoare cel de-al patrulea stâlp, pe care se ține neamul, pe lângă cei trei, declarați de Ion Druță, care spune că „Pământul, istoria și limba sunt cei trei stâlpi pe care se ține neamul”, și pe drept cuvânt – însă aici lipsește Credința, care este cel de-al patrulea stâlp spiritual al neamului”.
Au urmat lungi confesiuni gnomice, care, fiecare în parte, poate deveni epitaf al vieții unui om, al unei instituții sau localități.
În cadrul evenimentului a fost prezentă și sora scriitorului, Natalia Crețu, profesoară de limba și literatura română la Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Mihailovca. Ea și-a exprimat profunda admirație pentru proiect și carte, numind-o „Carte – surpriză, 599 de realități văzute prin prisma „Ochiului al treilea”.
Andrei Moroșanu, coleg al lui Nicolae Dabija, scriitor, colaborator la săptămânalul „Literatura și Arta”, a felicitat asistența cu ocazia acestui frumos eveniment, îndemnând tinerii să-l citească pe Eminescu, căci un adevărat om de cultură poate deveni doar personalitatea care citește atât literatura modernă, cât și cea clasică, ce este baza formării istoriei literaturii noastre.
Un om fericit precum este Nicolae Dabija poate ferici pe alții prin cuvânt, căci, cu adevărat, doar „fiind bun și harnic poți deveni fericit”, vorba Maestrului.
Nina NENESCU, profesoară de limba
și literatura română, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia