Festivalul-concurs „Gerar”, o sărbătoare de suflet

Recent, Direcția generală educație a Consiliului Raional Ștefan Vodă a desfășurat, în sala de festivități a Gimnaziului „Dimitrie Cantemir”, Festivalul-concurs al sărbătorilor și tradițiilor de iarnă cu genericul „Gerar”.

Demult între acești pereți, comunică pagina electronica oficială stefan-voda.md, nu s-a simțit atâta forfotă de sărbătoare: peste tot mișuna o sumedenie de elevi mascați sau îmbrăcați în costume populare, în sala arhiplină s-au adunat cei mai fideli susținători ai artiștilor amatori din diferite localități – părinți și bunei, colegi, pedagogi.
Prestațiile elevilor bucurau ochii, auzul și sufletul: tradițiile strămoșilor, folclorul autentic sunt păstrate cu sfințenie de tânăra generație. Evident, elevii sunt ghidați de profesori, directori pe educație, muzeografi, conducători artistici și alți adulți care țin la neam și țară. Au fost și unele încercări, nu fără succes, de a introduce unele elemente ale folclorului contemporan în obiceiurile străvechi.
Juriul a avut o misiune grea pentru a selecta pe cei mai bun dintre cei buni, însă orice concurs are regulamentul său, dar și învingători.
Astfel, diplome și cadouri de preț au fost decernate:
pentru locul I – colectivelor folclorice de la Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din centrul raional, de la Gimnaziul „Vasile Moga” din satul Feștelița și de la Gimnaziul din localitatea Căplani;
pentru locul II – colectivelor folclorice de la Centrul de Creație Ștefan Vodă, de la Gimnaziul „Mihai Sîrghi” din satul Cioburciu și de la Gimnaziul din localitatea Marianca de Jos;
pentru locul III – colectivelor folclorice de la Școala primară „Grigore Vieru” din orașul Ștefan Vodă, de la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din satul Antonești și de la Gimnaziul „Grigore Vieru” din comuna Purcari.
Diplome și cadouri (dulciuri) au fost înmânate la cinci nominalizări:
pentru folosirea materialului autohton – colectivului folcloric de la Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din centrul raional;
pentru arta interpretativă bună – colectivului folcloric de la Gimnaziul „Ion Creangă” din satul Copceac;
pentru utilizarea costumului național – colectivului folcloric de la Gimnaziul „Anatol Sîrghi” din localitatea Talmaza;
pentru folosirea atributelor, măștilor – colectivului folcloric de la Gimnaziul „Mihai Viteazul” din satul Carahasani;
pentru varietatea repertoriului – colectivului folcloric de la Gimnaziul din comuna Răscăieți.
Organizatorii Festivalului-concurs „Gerar” au avut grijă ca toți participanții la această manifestare să beneficieze de cadouri.

Ion CIUMEICĂ