Festival regional de dansuri populare, organizat la Leova

La sfârșitul săptămânii trecute, incinta Casei de cultură din orașul Leova a găzduit ediția a IV-a a Festivalului regional de dansuri populare cu genericul ,,La o margine de Prut”.

După cum informează portalul de știri leova.org, manifestarea a fost organizată de către Secția cultură, turism, tineret și sport din cadrul Consiliului Raional Leova în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
La festivalul de duminică au fost prezente opt colective artistice din zona de sud și din cea de centru ale Republicii Moldova: Ansamblul de dansuri populare ,,La izvor” de la Școala de arte din orașul Cimișlia; Formația de dansuri populare ,,Mărunțica” din satul Carabetovca, raionul Basarabeasca; Ansamblul de muzică și dansuri populare ,,Cimpoieș” din localitatea Manta, raionul Cahul; Ansamblul de muzică și dansuri populare ,,Nufărul” din municipiul Cahul; Ansamblul de dansuri populare ,,Mocăncuța” din satul Cociulia, raionul Cantemir; Ansamblul de muzică și dansuri populare ,,Strămoșeasca” din orașul Anenii Noi; Ansamblul de dansuri populare ,,Yidizlar” din orașul Vulcănești. Gazdele au fost reprezentate de Ansamblul de dansuri populare ,,Mugurel” din localitatea Filipeni, raionul Leova.
Printre oaspeții de onoare ai acestui important eveniment cultural s-au numărat: președintele raionului Leova, Ion Gudumac; vicepreședintele aceluiași raion, Eujenii Buraga; directoarea generală a Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî; directorul artistic al instituției în cauză, Oleg Volontir; maestrul în arte Ion Arabadji; artistul Andrei Baciu.
Mai mulţi oratori, inclusiv din rândurile persoanelor menţionate mai sus, au dat o înaltă apreciere colectivelor artistice prezente pe scena Casei de cultură de la Leova, care s-au întrecut în arta dansului popular moldovenesc, transformând festivalul într-un spectacol de neuitat.
S-a specificat în mod deosebit că participanții au dat dovadă de un înalt profesionalism, o extraordinară cultură scenică, de multă sinceritate în promovarea dragostei pentru dansul popular.
Dacă i-am învăța pe copiii noștri versuri din cântecele vechi, pași din dansurile strămoșilor noștri, făcându-i să înțeleagă că prezentul este valoros numai împreună cu trecutul, au subliniat vorbitorii, vom reuși să sădim în sufletele lor unul dintre cele mai alese sentimente – iubirea de trecut, dorința de transmitere din generaţie în generaţie a obiceiurilor și tradițiilor populare.
Ion CIUMEICĂ