Gazele naturale au ajuns și la Porumbrei, raionul Cimișlia

Un eveniment de o importanță deosebită s-a produs,săptămâna trecută, în comuna Porumbrei din raionul Cimișlia: aici a fost aprinsă „flacăra albastră”, după ce gazele naturale au ajuns și în această localitate.

Lungă a fost așteptarea populației din satul Porumbrei, până a obținut posibilitatea de a se folosi de combustibilul în cauză, căci a trebuit să treacă un deceniu și jumătate ca localnicii să aibă gaze naturale în propriile case.
Cu atât mai mare a fost bucuria locuitorilor de aici să asiste la aprinderea, de către președintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol, a „flăcării albastre”. Demnitarul a felicitat cordial gazdele cu prilejul beneficierii de un astfel de combustibil, exprimându-și speranța că rețelele de gaze naturale vor fi extinse pe teritoriul întregii localități.
Conducătorul unității administrativ-teritoriale respective nu întâmplător s-a învrednicit de această onoare: anume la inițiativa și cu eforturile depuse de Iovu Bivol a fost construit, destul de operativ, în numai câteva luni de zile, un sector de gazoduct de presiune înaltă, medie și joasă cu o lungime totală de cinci kilometri și jumătate.
După cum s-a specificat la ceremonia de dare în exploatare a conductei de gaze naturale din comuna Porumbrei, în aceste scopuri au fost cheltuite în total circa două milioane de lei, banii fiind alocați de către Consiliul Raional Cimișlia, din bugetul local și de către compania „Moldova–Gaz”.
În luarea sa de cuvânt în fața celor prezenți la eveniment, Anatol Sobețchi, directorul Societății cu răspundere limitată (SRL) „Cimișlia–Gaz”, a ținut să precizeze că în planul de activități al „Moldova–Gaz” pentru anul curent nu erau prevăzute lucrări pentru construcția gazoductului spre comuna Porumbrei. Dar, la insistența partidului de guvernământ, au fost identificate mijloace bănești suplimentare în valoare de 590 de mii de lei, care au și fost utilizate în aceste scopuri.
Primarul localității, Ioana Stoica, a adus sincere mulțumiri conducerii raionului Cimișlia și personal președintelui acestuia, Iovu Bivol, pentru contribuția adusă la asigurarea consătenilor cu gaze naturale.
Felicitări cu ocazia aprinderii „flăcării albastre” la Porumbrei, raionul Cimișlia, a adresat gazdelor și deputatul Iurie Chiorescu.
„Avem pe strada noastră 23 de case, a declarat liderul unei formațiuni agricole din localitate, Iurie Făureanu. Majoritatea dintre noi am pus bani și astăzi 19 familii sunt branșate la gazele naturale”.
Gimnaziul din comuna Porumbrei este încălzit pe bază de biomasă. Dar directoarea instituției de învățământ, Lilia Armanu, și-a exprimat dorința de a trece la alt agent termic, odată ce în sat au fost aduse gazele naturale.
Primii 36 de consumatori casnici din această comunitate utilizează deja combustibilul în cauză. Unul dintre ei este Alexei Șveț, care a declarat presei că este foarte mulțumit de faptul că gazul natural a ajuns și în casa lui, demonstrând cu o deosebită plăcere acest lucru.
Conform datelor oferite de către autoritățile raionului și de către SRL „Cimișlia–Gaz”, 90 la sută din localitățile acestei unități teritorial-administrative sunt aprovizionate cu gaze naturale.
Ion CIUMEICĂ