Vulpișorul Lesik este mascota celei de-a doua ediții a Jocurilor Europene

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din țara noastră a prezentat, la 2 decembrie curent, prin intermediul paginii sale electronice, mascota ediției a doua a Jocurilor Europene din anul viitor de la Minsk, capitala Republicii Belarus. Aceasta este reprezentată de vulpișorul Lesik.

Mascota este un simbol integrat și extrem de important, alături de logo, al oricărui eveniment sportiv pe scară largă. Este o imagine vizuală care va crea o asociere directă a milioane de oameni din întreaga lume cu țara, dar și cu evenimentul sportiv de la Minsk din 2019, precum și un factor care va uni toți invitații și va inspira participanții spre noi culmi și victorii. Astăzi suntem onorați să prezentăm mascota Jocurilor Europene din Belarus – Lesik, personajul pe care îl vom vedea din nou în centrul luptelor sportive și al festivalurilor culturale.

Cu toții ne amintim povestea despre „Micul Prinț”, care a zburat pe planeta Pământ pentru a găsi prieteni. Printre prietenii lui era și un vulpișor, care i-a cerut micului prinț prietenie. Micul prinț a zburat la trandafirul de pe micuța sa planetă, iar vulpișorul a rămas singur. Cel mai mare vis al lui a fost să-și găsească prieteni. După ce micul prinț a părăsit planeta Pământ, vulpișorul era foarte trist. Toate gândurile sale urmăreau un singur scop – cum să-și găsească prieteni. În așteptarea  lor, urechile i s-au făcut mai mari. El a explorat totul în căutarea unui răspuns la întrebarea simplă: „Cum pot să-mi fac prieteni?”.

Știa că undeva există o floare care îți satisface toate dorințele. Aceasta este legendara floare ferigă din Belarus. Vulpișorul a plecat într-acolo pentru a găsi floarea ferigă și a face  ca  cel mai mare vis să-i devină realitate. Calea nu era aproape, trebuia să facă un milion de pași și să-și verifice brățara de fitness pentru a găsi și a vedea, în sfârșit, această minunată floare care transformă visul în realitate.

Putem spune cu siguranță că 2019 va fi cel mai strălucit an din viața vulpișorului, iar în activitatea sportivă a Europei îl puteți vedea pe inscripția vizierei lui Lesik. Culoarea verde a cămășii mascotei simbolizează dezvoltarea și armonia, iar pantalonii negri indică disciplina și determinarea. Blana galbena vorbește despre veselia sa, pantofii albaștri identifică invincibilitatea personajului nostru, iar culoarea roșie reflectă vigoarea lui!

Fundația  „Direcția, a doua  ediție a Jocurilor Europene 2019” a invitat niște copii de la instituții speciale – Asociația Belarușilor de Asistență pentru Copiii cu Handicap și Tinerii cu Handicap și Sursa de Educație pentru Copii „Istoki”, sportivi, reprezentanți ai mass-media și parteneri ai Jocurilor pentru a sărbători prezentarea mascotei.

La ceremonie au participat oficiali de rang înalt din ministere și departamente, precum și dr. Rashed Mustafa Sarwar – ambasador al celei de-a doua ediții a Jocurilor  Europene, reprezentant al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Belarus, Alexander Bahdanovich – campion olimpic la canoe sprint, Anna Bond – blogger și prezentator TV, precum și viitori voluntari ai forumului, alți invitați celebri din Belarus, participanți la ceremoniile de lansare si de închidere a concursurilor  privind organizarea deschiderii și încheierii Jocurilor Europene 2019 – trupele Litesound și Aura, precum și Daniel Yastremski – reprezentantul Belarusului la Junior Eurovision Song Contest 2018.

Vizitatorii ceremoniei au avut ocazia unică de a afla nu numai numele mascotei, dar și de a fi primii oameni din lume care au văzut simbolul forumului sporturilor viitoare, precum și de a face primul selfie.

Mascota prezentată aici este rezultatul colaborării unui designer belarus și a Comitetului de organizare a Jocurilor Europene (MEGOC). „În opinia noastră, Lesik se va potrivi perfect cu conceptul general al unui mare eveniment sportiv care va avea loc în vara următoare, a declarat Anatoli Kotov, director adjunct al MEGOC. Planificăm o mulțime de activități promoționale cu mascota. Lăsați acest personaj să aducă scânteia lui la evenimentul mult așteptat! Și vrem ca mica vulpe să-și găsească prieteni nu numai în Belarus, ci și în întreaga lume”.

Dr. Rashed Mustafa Sarwar, reprezentant al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Republica Belarus, și-a împărtășit impresiile după ceremonia de prezentare: „Un caracter energetic luminos – exact cum ar trebui să fie mascota unui eveniment sportiv major. Una dintre culorile organizației noastre este aceeași cu cea a lui Lesik. Cred că, prin urmare, relația noastră cu Jocurile Europene va deveni și mai puternică. Nu am nici o îndoială că copiii vor adora mascota și ne vor ajuta să memorăm pentru o perioadă lungă de timp acest eveniment”.

Prezentarea luminoasă și colorată a mascotei a fost organizată de partenerul media al Jocurilor Europene 2019 – rețeaua cinematografică Silver Screen, de partenerul național – UNICEF din Republica Belarus și de rețeaua oficială de tranzacționare — Eurotorg LLC.

Ion CIUMEICĂ