Și fetele sunt pasionate de lupte

Circa 200 de sportivi și sportive din întreaga țară și-au anunțat participarea la ediția ordinară a turneului național de lupte libere în memoria antrenorilor Dumitru Radanov și Ion Hristov, dar și a luptătorilor Tudor Ciobanu și Vasile Bordeianu (toți din raionul Cimișlia).

Despre faptul că această probă sportivă se bucură de tot mai mare popularitate nu numai când e vorba de băieți, ci și în rândurile fetelor, denotă elocvent următorul fapt: pentru prima dată de la organizarea acestor competiții în sala mare a Școlii sportive din orașul Cimișlia, au fost desemnate campioanele în patru categorii de greutate pentru luptătoarele născute în anii 2001-2002, 2004-2005 și 2009-2010.
La deschiderea oficială a întrecerilor, numeroșii participanți la competiții, veniți din municipiul Chișinău, din raioanele Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Ștefan Vodă, au fost salutați de către Mihail Popescu, șeful Direcției învățământ a Consiliului Raional Cimișlia, Florin Berejan, viceprimarul localității gazdă, Gheorghe Bezer, directorul Școlii sportive din orașul Cimișlia.
Audiența a ținut un moment de reculegere în memoria celor în cinstea cărora se desfășoară turneul în cauză: Dumitru Radanov, antrenor emerit al Republicii Moldova, Ion Hristov, pedagog și antrenor, Tudor Ciobanu și Vasile Bordeianu, premianți ai multiplelor competiții de lupte liberă. Din păcate, toți patru ne-au părăsit mult prea devreme.
Duelurile au avut loc pe două saltele de luptă și au fost extrem de viu disputate, cu o mulțime de emoții, cu bucurii și lacrimi de tristețe.
Cele mai puternice dintre fete s-au dovedit a fi luptătoarele din raionul Cimișlia, care s-au impus în toate cele patru categorii de greutate. Iată cine au devenit campioane: Alina Pendus, în cântarul de 29 de kilograme; Svetlana Șișcova (38 kg), Carolina Arusoi (48 kg) și Marcela Costișanu (53 de kilograme).
Băieții au concurat în 11 categorii de greutate, în funcție de vârsta avută – 17-19 ani, 16-17 ani, 14-15 ani, 13-14 ani, 12-13 ani, 11-12 ani, 10-11 ani și 8-9 ani.
Ca și la fete, cele mai multe titluri supreme, opt în total, au fost cucerite de către reprezentanții gazdelor. Astfel, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere au urcat următorii luptători din raionul Cimișlia: Denis Grițan, în cântarul de 27 de kilograme; Ion Bulgaru (37 kg), Vadim Gorodețchi (44 kg), Petru Caradjov (48 kg), Pavel Graur (50 kg), Mihail Cazacu (58 kg), Ion Aramă (65 kg) și Iulian Balan (70 de kilograme, dintre sportivii născuți în anii 2001-2002).
Locurile întâi în alte categorii de greutate au fost ocupate de către Ion Rusu din satul Fundul Galbenei, raionul Hâncești (26 de kilograme); Simion Istrati din raionul Glodeni (29 kg) și Ion Florean de la Talmaza, raionul Ștefan Vodă (70 de kilograme, luptătorii de 11-12 ani).
În clasamentul general pe echipe, în afară de orice concurență a fost reprezentativa raionului Cimișlia. Locul secund a revenit echipei de la Fundul Galbenei, raionul Hâncești. Ultimul loc premiant a fost acordat lotului din localitatea Talmaza, raionul Ștefan Vodă.

Ion CIUMEICĂ