Lansarea proiectului „Prin fotbal să creștem sănătoși”

În instituția preșcolară nr. 3 „Alionușca” din orașul Ștefan Vodă a fost organizat pentru copii, inclusiv pentru cei cu cerințe educaționale speciale, o sesiune de socializare și tratament cu fotbalul, desfășurată în cadrul proiectului social „Prin fotbal să creștem sănătoși” (vezi imaginea).

Acest proiect, informează stefan-voda.md, este o inițiativă susținută cu eforturile comune ale UEFA, Fondului de Responsabilitate Socială prin Fotbal HaTTrick UEFA, FMF și UNICEF, și are drept obiectiv încurajarea interesului copiilor pentru sport și propagarea unui mod de viață sănătos prin intermediul practicării fotbalului și activităților distractive. Buna desfășurare a acțiunilor a fost asigurată de către Federația Moldovenească de Fotbal și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în baza acordului de parteneriat și cooperare semnat în anul curent.
11 instituții preșcolare din Republică Moldova sunt implicate în acest proiect social, grădinița nr. 3 din orașul Ștefan Vodă fiind beneficiară doi ani la rând.
La eveniment au fost prezenți: Svetlana Patraș, coordonatoarea proiectului social „Prin fotbal să creștem sănătoși”; Liliana Papina, asistentă a coordonatoarei proiectului; Larisa Afanasiev, directoarea grădiniței; Galina Cotovici, metodistă; Sergiu și Ghenadie Palancean, antrenori ai Școlii sportive raionale; educatoarele Galina Bouroș, Alexandra Grigoraș și Natalia Vasilache, psihologul Diana Caterev și logopedul Anastasia Migalatiev.
Pe terenul sportiv al grădiniței „Alionușca” au ieșit copiii din grupele pregătitoare îmbrăcați în tricouri albastre și pantaloni scurți de culoare neagră, oferite, ca și echipamentul sportiv, drept cadouri, din partea proiectului respectiv.
Micuții, veseli și energici după exerciții de înviorare, s-au implicat cu cea mai mare plăcere în jocurile distractive, elementul principal al cărora a fost mingea de fotbal. Ghidați de antrenori, copiii au făcut diferite exerciții cu mingea, au participat la ștafete, s-au întrecut în lovituri la poartă etc.
Părinții și bunicii prezenți la eveniment, bine dispuși, cu zâmbete pe față, fotografiau sau filmau pentru a înveșnici aceste clipe frumoase din viața copiilor și nepoților.
Totodată, Elena Ceban, inspectoare superioară a Biroului Siguranță Copii din cadrul Inspectoratului raional de poliție, a conversat cu preșcolarii, care așteptau la rând să iasă pe terenul sportiv, despre regulile de circulație, comportamentul în diferite situații. Răspunsurile copiilor au venit să confirme faptul că educatoarele de la grădiniță lucrează sârguincios la formarea deprinderilor de siguranță la copii.

Ion CIUMEICĂ