Accesul la mass-media locală a persoanelor cu nevoi speciale

La Cimișlia s-a desfășurat masa rotundă cu tema: „Rezultatele monitorizării privind accesul la mass-media locală a persoanelor cu deficiențe de auz și de văz, respectarea principiului de gender și de utilizare a limbii de difuzare în presa din teritoriul respectiv”.

Evenimentul a făcut parte din activitățile organizate de către Asociația obștească „Prospect” din acest oraș în cadrul unui proiect implementat, cu sprijinul financiar al Fundației Freedom House, în Regiunea de Sud a Republicii Moldova.

Fiind a patra la număr pe parcursul anului curent, această masă rotundă a fost și una de finalizare, după ce anterior astfel de discuții au avut loc la Basarabeasca, Comrat și Taraclia, despre care cititorii au fost informați în edițiile anterioare ale publicației noastre.

Înainte de a se da start dezbaterilor propriu-zise, Andrei Bargan, președintele organizației non-guvernamentale menționate mai sus, a povestit despre proiectul în cauză. După aceasta, Mariana Stratulat, expertă în domeniul mass-media din Chișinău, a prezentat raportul de monitorizare a activității principalelor mijloace de informare din raionul Cimișlia (MediaTV, Radio Media, Gazeta de Sud, site-urile cimislia.md și raioncimislia.md) pe parcursul lunii precedente și începutul lui noiembrie curent.

În cuvântul său de salut adresat celor prezenți de către Sergiu Vîrlan, viceprimar al orașului Cimișlia, demnitarul a atras atenția asupra rolului major pe care îl joacă presa în dezvoltarea procesului democratic într-o țară civilizată.

A urmat prezentarea, de către Nicolae Hristov, asistent de proiect, a informațiilor despre un sondaj de opinie organizat prin telefon cu circa 200 de respondenți din raionul Cimișlia privind accesul la presa locală, libertatea de exprimare, credibilitatea surselor de informare, preferințele beneficiarilor de media.

Se cere subliniat și următorul fapt: organizatorii mesei rotunde au avut grijă să prezinte situația din domeniile analizate făcând comparații între cele patru raioane participante la proiectul respectiv.

Acest lucru a oferit posibilitatea ca printre vorbitori să se numere nu numai gazdele, ci și oaspeții. Anume ei și-au exprimat primii opiniile: Ludmila Topal, redactor-șef al Postului de radio și televiziune BasTV din orașul Basarabeasca; Elizaveta Rotari, directoarea postului de televiziune ATV din municipiul Comrat, și Vasile Kîsa, reprezentant al postului de televiziune NTV din orașul Taraclia.

În continuare, lista oratorilor a fost urmată de Cristina Pînzari, responsabilă pentru relațiile cu publicul la Primăria orașului Cimișlia; Mihai Motroi, șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei din cadrul Consiliului Raional Cimișlia, de alte persoane.

Vera Dudco, președintă a organizației regionale Sud a persoanelor cu deficiențe de auz și de văz, din care fac parte asemenea invalizi din 12 raioane ale Republicii Moldova, a salutat inițiativa mai multor televiziuni care practică traducerea pentru surdomuți.

Ea a declarat că este familiarizată cu metodele de prestare a serviciilor în cauză și ar putea să le ofere televiziunii din orașul Cimișlia.

Despre deschiderea pe care o manifestă presa locală față de problemele cu care se confruntă persoanele în etate a relatat Vasile Matei, președintele organizației veteranilor de muncă și de război din orașul Cimișlia.

„Am privit nu demult o emisiune pregătită de „Молодежный канал” („Canalul tinerilor” – nota autorului) de la postul de televiziune BasTV din orașul Basarabeasca, a declarat medicul Svetlana Moroz, președinta Centrului „Tineri pentru Tineri” din orașul Cimișlia. Mi-a plăcut foarte mult și dori să le recomand și altor colective redacționale să utilizeze asemenea practici, în care să abordeze viața de zi cu zi a generației tinere”.

Masa rotundă de la Cimișlia s-a încheiat cu elaborarea unor recomandări pentru mijloacele de informare în masă vizavi de temele puse în discuție.

Ion CIUMEICĂ