Familia și diabetul zaharat

Ziua Mondială a Diabetului e marcată în fiecare an la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID) și cu susținerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii         

Fapte-cheie despre diabet

Lumea se confruntă cu o epidemie fără precedent a diabetului zaharat. Federația Internațională a Diabetului, estimează:

  • La nivel global în 2015, au existat 415 de milioane de adulți cu diabet zaharat la nivel mondial, in 2017 – 425 milioane și către anul 2045 – se estimează cifra de 629 de milioane.
  • 77% dintre adulţii cu diabet zaharat trăiesc în ţările cu un nivel slab şi mediu de dezvoltare. Cei mai mulţi pacienţi cu diabet zaharat au între 40 şi 59 ani.
  • 179 milioane cazuri de diabet zaharat sunt nediagnosticate.
  • La fiecare 7 secunde, un om moare din cauza diabetului.
  • 79 000 copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1, în anul 2013. 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

În Republica Moldova, în anul 2017 existau 104749 persoane cu diabet zaharat față de  96651 în 2016, din ei copii în a.2017- 428, respectiv 2016 – 397copii.

Mortalitatea populației cauzată de diabet zaharat pentru anul 2017în RM a atins cifra de 400 desece, față de 410 decese în 2016.

În lume peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri fiind diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenibil prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață.

O persoană din două, care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2, este nediagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate în menținerea sănătății. Toate familiile pot fi potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la depistarea precoce.

Diabetul poate fi costisitor pentru individ și pentru familie. În multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii și astfel accesibilitatea la medicamentele esențiale pentru diabet devine problematică.     Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. Sprijinul familial în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele ce trăiesc cu diabet zaharat. Prin urmare, este important, ca educația și sprijinul să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat și familiilor acestora pentru a reduce impactul bolii şi pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Trei domenii principale de intervenție în diabet:

1.Depistarea diabetului zaharat

2.Prevenirea diabetului zaharat

3.Gestionarea diabetului zaharat

Depistarea diabetului implică și familia

Unul din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticat. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea și întârzierea complicațiilor care amenință viața. Dacă diabetul de tip 1 nu este detectat devreme, poate duce la o gravă invaliditate sau deces. Aici e foarte important cunoasterea semnelor diabetului zaharat (sete şi urinare excesivă, pierderi ponderale marcate, prurit cutanat, slabiciuni inexplicabile). La fel de important este vizita profilactică anuală la medicul de familie şi masurarea nivelului de glicemie, care nu trebuie să depăşească 5,5mmol/l.

Prevenirea diabetului de tip 2 implică și familia

Multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscului familiei dumneavoastră începe la domiciliu. Atunci, când o familie mănâncă mâncare sănătoasă și face exerciții fizice împreună, toți membrii familiei beneficiază de comportamente, ce ajută la prevenirea diabetului de tip2.

Dacă aveți diabet zaharat în familia dvs., informați-vă  despre riscuri, semnele precoce, care trebuie luate în considerare și ce puteți face pentru a preveni diabetul zaharat și complicațiile acestuia. Familiile trebuie să trăiască într-un mediu care susține un stil de viață sănătos și îi ajută să prevină diabetul de tip 2.

Îngrijirea diabetului implică și familia

  • Gestionarea diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare regulată, un stil de viață sănătos și educație continuă. Suportul familiei este esențial.
  • Profesioniștii din domeniul sănătății deţin cunoștințele și abilitățile necesare pentru a ajuta persoanele cu diabet și familiile acestora să gestioneze diabetul.
  • Educația și sprijinul permanent sunt accesibile tuturor persoanelor și familiilor pentru a ajuta la gestionarea diabetului.

• Medicamentele esențiale pentru diabet și instruirea pentru îngrijirea în diabet sunt accesibile la medicul de familie pentru fiecare pacient.