Fuego: „Publicul de la Cimișlia este unul deosebit…”

Îndrăgitul cântăreț de muzică populară și de estradă Paul Surugiu, cu numele scenic Fuego, a făcut declarația de mai sus într-un cadru solemn, când i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al orașului Vălenii de Munte din județul Prahova, România.
La sfârșitul săptămânii precedente, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, Consiliul local și Primăria orașului Vălenii de Munte din județul Prahova au organizat tradiționalele Serbări ale Toamnei și Festivalul Țuicii, ajunse la cea de a XXI-a ediție.
Dat fiind faptul că această urbe are stabilite, de peste un deceniu și jumătate, relații de frățietate cu orașul Cimișlia din Republica Moldova, la manifestările de acolo, din perioada 2-4 noiembrie curent, au participat și două delegații din stânga Prutului: una – din partea Primăriei cimișliene și alta reprezentând Fundația Culturală „Mihai Eminescu” din localitatea în cauză.
Programul festivităților din cadrul Serbărilor Toamnei și Festivalului Țuicii a fost unul destul de bogat și variat. Evenimentul principal s-a desfășurat vinerea trecută, cu începere de la ora 16.00, la Centrul Cultural din Vălenii de Munte, unde a avut loc ceremonia de acordare a titlului de cetățean de onoare mai multor personalități.
Primul în scenă a fost invitat cunoscutul interpret Paul Surugiu (Fuego). În aplauzele numeroasei asistențe, primarul Florin Constantin i-a înmânat artistului onorificul simbol. Printre cei care i-au adresat felicitări lui Fuego cu această ocazie au fost și oaspeții din Republica Moldova, care i-au dăruit două imagini surprinse de fotograful profesionist Ion Jalbă la unul din concertele artistului la Cimișlia.
Comentând acest gest, Fuego a declarat: „La Cimișlia am fost de cel puțin cinci ori. Publicul de acolo este unul deosebit, care știe să aprecieze la justa valoare muzica de calitate”.
În continuare, solistul a interpretat Imnul Vălenilor de Munte, dar și alte două cântece pe versurile regretatului poet Grigore Vieru și ale lui Nicolae Dabija.
De titlul de cetățean de onoare al orașului Vălenii de Munte din județul Prahova s-au mai învrednicit: actualul ministru de Externe al României, Teodor Meleșcanu; directorul Institutului Cultural Român din Chișinău, Valeriu Matei; directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, chestorul Sorin Oprea, și fostul consilier local și director al Colegiului Național Nicolae Iorga, Ștefan Crivăț.
Urmând tradiția de câțiva zeci de ani, nelipsit a fost la Vălenii de Munte și renumitul concurs al producătorilor de țuică autohtoni, peste 60 dintre ei prezentându-și licorile de calitate, râvnind medaliile oferite în cadrul acestei ediții.
În programul generos al festivităților au fost incluse, zi de zi, spectacole de muzică folclorică ale ansamblurilor centrelor și ale căminelor culturale din întreg județul Prahova.
Iar după lăsarea serii, pe scena din piața agricolă a orașului Vălenii de Munte, pe parcursul celor trei zile, au evoluat nume celebre precum Olguța Berbec, Trupa Rustic, Direcția 5, Florin Vasilică, Trupa Etnic, Felicia Gurău, Viorica și Ioniță din Clejani, Anca Țurcașiu, Carmen Rădulescu, Mirela Moldoveanu,Trupa Hora, Maria Buză și Taraful.
Autoritățile locale au pregătit pentru participanți și un impresionant foc de artificii, care s-a desfășurat la finalul programului artistic de sâmbătă, 3 noiembrie.
Ion CIUMEICĂ