Evoluția pestei porcine africane în țara noastră

Din anul 2016 până la 1 noiembrie 2018, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 46 de focare de pestă porcină africană (PPA), inclusiv 33 de focare — la porci domestici și 13 focare — la mistreți, informează Provincial.md.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), la porci domestici, 27 de focare au fost rezolvate, iar șase sunt în evoluție. La fauna sălbatică, sunt monitorizate 13 focare, în care 19 mistreți au fost testați pozitiv la această boală.

În anul curent, din cauza pestei porcine, au fost nimiciți 578 de porci domestici și afectați 16 mistreți. Au mai fost depistate 10 cadavre de mistreți, dintre care trei au fost negativi la virusul PPA, iar șapte fiind în stare avansată de putrefacție, tehnic  fiind imposibil de a-i testa.

În anii 2016–2018, au fost afectate de pesta porcină africană 14 raioane, jumătate dintre ele fiind din regiunea de sud-est a Republicii Moldova: Ștefan Vodă, Cimișlia, Cahul, Ceadâr–Lunga, Taraclia, Vulcănești și Căușeni.

Conform Planului măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul țării, aprobat prin Dispoziția nr. 1 din 21 septembrie 2018 a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și în scopul eradicării şi prevenirii răspândirii pestei porcine africane în satele în care s-au depistat trei şi mai multe focare de PPA, a fost nimicit tot efectivul de porcine din localitățile Crocmaz ( 288 de capete) și Palanca (37 de capete), ambele din raionul Ștefan Vodă.

La efectuarea anchetei epidemiologice, s-a stabilit că virusul pestei porcine africane a fost introdus în Republica Moldova prin intermediul cărnii de porc, produselor și subproduselor de origine animală provenite de la animale receptive la virusul pestei porcine africane (porci domestici și mistreți) introduse fraudulos din țările afectate cu pesta porcină africană, dar și prin intermediul mistreților.

La eradicarea focarelor de boală s-a purces la cartografierea efectivelor de porcine și mistreți, distrugerea oficială a carcaselor, a produselor secundare și a deșeurilor. A fost organizat controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focar, sunt stabilite zonele infectate, se verifică mișcarea animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți, se face dezinfecție și deratizare.

Potrivit  ANSA, tratamentul  și vaccinarea animalelor nu se efectuează.

Ion CIUMEICĂ