Dezbateri publice preelectorale la Leova

Asociația Obștească Partener Social și Centrul Contact, în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert și cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova (Departamentul Buna Guvernare), implementează proiectul „Alege liber, Alege conștient”.

În cadrul acestui proiect, la începutul lunii curente, în orașul Leova au fost organizate dezbateri publice referitoare la  alegerile parlamentare din Republica Moldova, care, precum se știe, urmează să aibă loc la 24 februarie 2019.

După cum informează site-ul leova.org, motto-ul evenimentului a fost „Nu fii indiferent, soarta țării este în mâinile tale!”, avându-i în calitate de formatori ai dezbaterilor publice pe Sofia Ursul și Victor Koroli.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate următoarele întrebări pe care și le pun cetățenii în ajunul viitorului scrutin parlamentar:

  • Vrei ca în Parlamentul Republicii Moldova să fie aleși cei mai destoinici reprezentanți ai poporului?
  • Vrei să-ți exprimi opinia și vocea ta să fie auzită?
  • Dorești să afli mai multe despre sistemul electoral mixt și particularitățile alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019?
  • Vrei să știi cum să menții un dialog permanent cu deputații pe care i-ai ales?

Participanți la dezbaterile publice au fot cetățeni activi din orașul Leova, cu drept de vot, de diferite vârste, reprezentanți ai Direcției raionale de învățământ și ai Centrului de tineret, elevi ai Școlii Profesionale din localitate și ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, conducători ai organizațiilor neguvernamentale, beneficiari ai Centrului Comunitar de Zi „Încredere” precum și alte persoane interesate de subiectele analizate.

După dezbaterile publice, asistența a participat la o reprezentație a proiectului social „Alege liber, Alege conștient”, în distribuția actorilor Teatrului Republican Muzical–Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Cahul. Actorii teatrului au prezentat spectacolul ca o situație reală, aparentă în cadrul campaniei preelectorale, în care deputații încearcă, prin diferite metode legale și ilegale, să corupă alegătorii în vederea obținerii voturilor în favoarea lor.

Ion CIUMEICĂ