Familii omagiate la sărbătoarea satului Topala din raionul Cimişlia

Evenimentul central din cadrul sărbătoririi hramului satului Topala din raionul Cimişlia l-a constituit omagierea a opt familii, care au înregistrat o perioadă de căsnicie de 25 şi mai mulţi ani.

Pentru a patra oară consecutiv, populaţia localităţii Topala a marcat, sâmbăta trecută, sărbătoarea acestui sat.

Programul manifestărilor preconizate pentru ziua în cauză a început cu o slujbă religioasă la Biserica ortodoxă care poartă Hramul Preacuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, sărbătorită de credincioşii de stil vechi în fiecare toamnă pe data de 27 octombrie.

După serviciul divin a urmat o masă de pomenire a celor decedaţi, dar şi de sănătatea celor câteva sute de locuitori ai comunităţii în cauză.

Tot în prima jumătate a zilei din sâmbăta precedentă, s-au desfăşurat o serie de competiţii la probele sportive care se bucură de cea mai mare popularitate în sat: la şah, la jocul de dame şi la volei.

Spre amiază, în curtea grădiniţei a început să vină lumea dornică de a asista la spectacolul literar-muzical, care urma să aibă loc aici. Rând pe rând, încoace au prins a sosi, însoţite de muzicanţi, şi alaiurile de nuntă cu miri şi mirese, cu nuni şi fini de cununie, cu rude şi prieteni ai familiilor cu o durată de căsnicie de 25, 30, 35, 40 şi 45 de ani.

Când organizatorii sărbătorii au considerat că participanţii de bază ai evenimentului sunt de faţă, a fost dat startul acestuia.

Cu un cuvânt de felicitare s-a adresat celor prezenţi Nadejda Costaş, primăriţa de Topala, care le-a urat consătenilor sănătate, bucurie de la viaţă, realizări în muncă. „Fie ca preacuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a menţionat edilul-şef, să ne poarte de grijă şi în continuare, în localitatea noastră să domine numai binele, pacea şi înţelegerea”.

Moderatoarea Zinaida Pasat, directoarea instituţiei preşcolare din localitate, a făcut o trecere în revistă a reuşitelor obţinute de către administraţia publică, printre care se numără reparaţia a două drumuri mari, nivelarea a 17 porţiuni din străzi, aducerea în ordine a podului peste râuleţul care întretaie localitatea, schimbarea geamurilor la grădiniţă, pavarea curţii la aceeaşi instituţie etc.

Omagierea familiilor prezente a început cu două cupluri conjugale de la nunţile cărora s-a împlinit un sfert de secol. Este vorba de Mihai şi Galina Guţu şi de Sergiu şi Valentina Bob.

Printre sărbătoriţi a fost şi primăriţa Nadejda Costaş, care trăieşte cu soţul ei, Pavel, de trei decenii.

35 de ani de viaţă conjugală au marcat soţii Gurie şi Nina Răcilă.

Două perechi, formate din Petru şi Domnica Gârneţ şi din Tudor şi Nadejda Păduraru, s-au căsătorit acum 40 de ani.

Iar cei mai în vârstă omagiaţi s-au dovedit a fi alte două cupluri – ale lui Ion şi Maria Răcilă şi Ion şi Zinaida Stafiu, care au marcat patru decenii şi jumătate de viaţă conjugală.

Tuturor sărbătoriţilor le-au fost adresate cele mai calde urări de sănătate, belşug şi fericire, li s-au înmânat acte de onoare ce confirmă perioada de căsnicie, li s-au oferit cadouri de preţ.

Pentru ei, tinerii artişti amatori de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din oraşul Cimişlia şi Ansamblul vocal-instrumental din localitate au interpretat o serie de numere artistice compuse din melodii populare şi de estradă, din dansuri moldoveneşti, ucrainene şi ţigăneşti, câştigând numeroase aplauze din partea publicului.

Consiliul local şi primăria au avut grijă, de asemenea, să ofere daruri tuturor persoanelor de aici care au depăşit vârsta de 80 de ani.

Sărbătoarea de la Topala, raionul Cimişlia, s-a încheiat, în mod tradiţional, cu Hora satului, jucată de localnici până spre miezul nopţii.

Ion CIUMEICĂ