Burse elevilor cu performanţe din raionul Ştefan Vodă

Conducerea raionului Ştefan Vodă a lansat o inițiativă demnă de urmat şi de către celelalte unităţi teritorial–administrative din Republica Moldova: aici au fost stabilite burse lunare pentru elevii de la gimnazii  şi de la licee, care înregistrează succese deosebite în procesul de instruire şi educaţie, dar şi în alte activităţi extraşcolare, cum ar fi creaţia artistică, competiţiile sportive etc.

La sfârşitul săptămânii precedente, la Consiliul Raional Ștefan Vodă a avut loc un eveniment inedit cu înalt scop educativ. E vorba de întâlnirea conducerii raionului cu cei mai performanți elevi, principalul dintre aceştia fiind, fără îndoială, proaspătul campion olimpic de tineret la lupte greco-romane, Alexandrin Guțu, născut în satul Ermoclia, același raion.

Alături de preşedintele raionului Ştefan Vodă, Nicolae Molozea, de vicepreşedinţii raionului, Vasile Gherman şi Alexandru Pavlicenco, la manifestarea în cauză s-au mai aflat alte persoane oficiale: șefa Direcției generale educație din cadrul Consiliului raional, Raisa Burduja, primul antrenor al lui Alexandrin Guţu, Vladimir Culacli, directorul Şcolii sportive din raion, Grigore Vorfolomei.

După cum transmite site-ul stefan-voda.md, toţi cei prezenţi au avut profunde sentimente de mândrie pentru conaționalul lor.

Uitându-te la acest tânăr frumos și modest, care la vârsta de 16 ani a atins cea mai înaltă performanță sportivă, nu puteai să nu te bucuri de faptul că acest succes remarcabil al luptătorului de stil greco-roman, Alexandrin Guţu, a dus faima ţării noastre în întreaga lume.

Mesajul de mulțumire pentru realizările frumoase, rostit de către Nicolae Molozea şi adresat tinerilor cu rezultate excelente în diferite sfere, a fost unul cald și emoționant. Fiind maestru în sport la sambo și judo, dar şi președinte al Federației raionale de luptă, Nicolae Molozea a dat o apreciere înaltă prestaţiei lui Alexandrin pe covorul din capitala Argentinei, Buenos Aires, accentuând curajul, potențialul lui înalt și urându-i să meargă înainte, spre noi realizări. Președintele raionului i-a înmânat sportivului un premiul bănesc din partea Consiliului Raional Ştefan Vodă.

Alexandrin Guțu a fost foarte laconic: „Dacă ai un vis în viață, trebuie să muncești mult, să depui eforturi mari, pentru a atinge scopul propus”.

Primul lui antrenor, Vladimir Culacli, a accentuat că numai cel care are caracter și voință de a munci cu ardoare, cum este Alexandrin, ajunge la cele mai înalte cote ale succesului, indiferent de domeniul de activitate.

Un alt vorbitor, vicepreşedintele raionului Ştefan Vodă, Vasile Gherman, i-a chemat pe cei prezenți la întrunire să tindă spre performanțe cât mai înalte pe acel tărâm care le este aproape sufletului.

Al doilea vicepreședinte de  raion, Alexandru Pavlicenco, fost primar de Ermoclia, împreună cu Vladimir Culacli, au contribuit esențial la crearea bazei de lupte greco-romane în acest sat. Oficialul şi-a felicitat consăteanul, pe care îl cunoaște de mic, cu ocazia obţinerii acestei mari victorii, i-a dorit noi izbânzi pe covorul de luptă, subliniind că „Cea mai mare performanță în viață este să rămâi Om în orice situație, păstrând modestia, bunătatea sufletească și cumsecădenia”.

Bursierul Pavel Ștefan, elev la  Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din oraşul cu acelaşi nume, a spus că, pentru el personal, ca și pentru ceilalți colegi ai săi, Alexandrin Guțu este un exemplu demn de urmat.

La finele întrunirii, tinerii performeri au primit din mâinile președintelui raionului, Nicolae Molozea, bursele pentru patru luni (câte 800 de lei, elevii de gimnaziu, și  câte 1200 de lei – elevii de liceu).

Raisa Burduja a informat asistenţa că bursele pe următoarele cinci luni vor fi înmânate la careurile solemne de la finele actualului an de studii.

Ion CIUMEICĂ