Fermierii din Cahul sunt mai pregătiți să înfrunte seceta

În ultimii patru ani, autoritățile moldovenești și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) au implementat cu succes un proiect de creștere a rezistenței la secetă în rândul fermierilor mici, ajutându-i să adopte tehnologii moderne de irigare și cele mai bune practici în domeniu.

În cadrul proiectului, au fost create zece loturi demonstrative cu tehnologii de gestionare a apei în regiunile centrale și de sud ale Republicii Moldova, regiuni care sunt cele mai expuse secetelor recurente. Fermierii mici care dețin aceste loturi au beneficiat de echipamente moderne de irigare și de instruire privind funcționarea și întreținerea lor corespunzătoare.

Viorel Bezman, împreună cu Mihail Lesan din Vadul lui Isac, Cahul au fost selectați ca beneficiari ai proiectului. Ei dețin o afacere cu struguri de masă, cultivând o plantație de viță de vie pe o suprafață de 6 hectare.

Plantația de viță de vie a fost înființată după o tehnologie italiană cu sistem de susținere numit Pergola, care presupune folosirea unor construcţii sub formă de arce, de care sunt legate viile. Pentru acest stil de viță de vie, irigarea este indispensabilă.

Din partea proiectului FAO, fermierii au beneficiat de componentele lipsă la sistemul de irigare existent. Ei au primit o geomembrană pentru bazinul de apă din apropiere și magistrala de distribuție a apei de la sursă în bazin și/sau în câmp.

Chiar dacă sistemul de irigare a început să funcționeze la capacitate totală în primăvara anului curent, fermierii au simțit deja beneficiile irigării.  Apa pentru irigare a devenit mult mai disponibilă datorită magistralei și bazinului echipat cu geomembrană. Sistemul dat distribuie apa uniform la fiecare plantă în parte. Astfel butucii sunt mai sănătoși și pot să susțină o cantitate mare de struguri. Această tehnologie modernă, Pergola, împreună cu apa le-a asigurat o calitate și o cantitate mult mai mare de struguri de o calitate superioară, comparativ cu stilul clasic de viță de vie.

Din punct de vedere a schimbării condițiilor climatice din ultimii ani, Viorel Bezman, împreună cu Mihail Lesan sunt asigurați. Sistemul de irigare este funcțional și  fermierii dispun și de plasă antigrindină.

Viitorul pare acum mult mai promițător pentru ei. Afacerea lor nu doar supraviețuiește dar și prosperă.

Implementarea proiectului a fost posibilă datorită sprijinului financiar oferit de guvernul ungar ca răspuns la creșterea și înrăutățirea frecvenței secetelor, care reprezintă un risc serios pentru sectorul agricol și disponibilitatea apei și care afectează în mod direct securitatea alimentară și economia rurală.

Loturile demonstrative au găzduit ulterior evenimente de instruire cum ar fi școli de fermieri și zile ale câmpului, în care mai mult de 350 de alți agricultori au învățat despre impactul pozitiv al irigării propriilor terenuri în cel mai eficient mod posibil și cele mai bune practici pentru a face acest lucru.

Proiectul a susținut, de asemenea, 380 de specialiști din serviciile de extensiune locală și reprezentanți ai asociațiilor utilizatorilor de apă oferindu-le instruiri, consolidând capacitățile lor în tehnologiile moderne de irigare și cele mai bune practici. După încheierea proiectului, se așteaptă ca aceștia să continue misiunea de a promova în rândul agricultorilor beneficiile utilizării sistemelor moderne de irigare și de a-i ajuta să se adapteze la schimbările climatice.

Activitățile din cadrul proiectului au promovat angajamentul național și responsabilizarea locală în sectorul agricol în conformitate cu Strategia națională de management a riscurilor de dezastre (2014-2020) și noua Strategie națională de dezvoltare agricolă și rurală (2014-2020).

Acest articol este publicat în cadrul proiectului FAO de sporire a capacităților de rezistență la secetă a fermierilor mici prin adoptarea celor mai bune practici de irigare și a tehnologiilor moderne de irigare. Opiniile exprimate în acest articol sunt cele ale autorilor și nu reflectă neapărat opiniile sau politicile FAO.