Flacăra Unirii a ajuns la Cimişlia

Flacăra Unirii, aprinsă pe 1 iulie la Alba Iulia și purtată în Marșul Centenar pe jos, pe o distanţă de 1.300 km, a fost transmisă sâmbătă, 20 octombrie, unioniștilor din orașul Cimișlia, comunică infoprut.ro. 

Membrii Blocului Unității Naționale și ai Mișcării Civice „Tinerii Moldovei” au fost întâmpinați de primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, de consilieri orășenești, dar și de alți susținători ai reunirii cu România din localitate.

Pe lângă Flacăra Unirii, unioniștii au venit în dar cu un Tricolor, o copie a Actului Unirii de la 27 martie 1918 și o hartă a României Mari, pe care este marcat traseul Marșului Centenar desfășurat în perioada 1 iulie – 1 septembrie.

„Cauza noastră comună, a reîntregirii, este una inevitabilă, iminentă, care se va produce, indiferent dacă o doresc sau nu neprietenii noștri”, a menționat președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco.

Totodată, Nicolae Capcelea, coordonatorul Marșului Centenar, a specificat importanța unității tuturor unioniștilor și a oferit flacăra primarului Gheorghe Răileanu.

„Până acum, Flacăra Unirii ardea la figurat în Cimișlia, acum aceasta va lumina la propriu, a specificat Nicolae Capcelea. Această flacără reprezintă unitatea celor care timp de două luni au mers pe ploaie, vânt, caniculă, prin munți și văi, și s-au luptat cu vama nedreaptă. Iar acum, vrem ca această flacără, în fiecare localitate, să reprezinte o bază a unității noastre de neam”.

La rândul său, primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a declarat: „Sunt sigur că Unirea se va produce. Este firesc să fim uniți într-un stat, toți românii de pe ambele maluri ale Prutului”.

Flacăra Unirii a fost transmită în mâna fiecărui unionist, prezent la întrunire, care și-a manifestat, printr-un mic discurs, dorința de reunire a Republicii Moldova cu Patria–Mamă, România, și asumarea responsabilității de înfăptuire a acestui vis.

Membrii Blocului Unității Naționale și ai Mișcării Civice „Tinerii Moldovei” își propun ca Flacăra Unirii să ajungă în fiecare localitate din ţara noastră, acolo unde oamenii simt românește și unde aceștia luptă pentru idealul național.

Cimișlia a fost primul oraș de pe teritoriul Republicii Moldova care a adoptat Declarația de Unire cu România, în data de 16 februarie 2018.

Ion CIUMEICĂ