Bani europeni pentru tineri întreprinzători din raionul Ștefan Vodă

Cinci iniţiative de iniţiere a afacerilor de către tineri din raionul Ştefan Vodă vor fi susţinute financiar de către Uniunea Europeană în cadrul unui proiect, lansarea căruia avut loc săptămâna precedentă.

Sala de şedinţe a Consiliului Raional  Ştefan Vodă a găzduit un eveniment organizat de către Asociaţia de Dezvoltare Durabilă „Generaţia Pro” şi finanţat de Uniunea Europeană cu ocazia lansării proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ştefan Vodă”. La acesta au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice raionale și locale, ai Incubatorului de Afaceri din localitate, ai băncilor comerciale, pedagogi, precum și oameni de afaceri şi potenţiali tineri antreprenori, comunică site-ul ştefan-voda.md.

Conducerea raionului, în persoana lui Nicolae Molozea, președintele acestei unităţi teritorial-administrative, care a asistat la lansarea proiectului, a salutat inițiativa în cauză și a dat asigurări că va fi acordat tot suportul necesar pentru implementarea cu succes a proiectului, având în vedere că ideea acestuia se regăsește în Strategia de dezvoltare social-economică a raionului Ștefan Vodă pentru anii 2016-2021. Dumnealui a menționat necesitatea motivării tinerilor de a-și dezvolta afacerile  proprii acasă, de a contribui la dezvoltarea social-economică a raionului unde își au rădăcinile.

În cadrul evenimentului, Adelina Barbăneagră, coordonatoarea proiectului menționat mai sus, a vorbit despre scopul şi obiectivele acestui document, despre activităţile care vor fi desfăşurate, despre durata implementării lui, precum şi despre rezultatele care se aşteaptă a fi obţinute.

Toată lumea prezentă la eveniment a fost invitată la o discuție liberă pe marginea informației relatate. Tinerii au fost rugați să completeze chestionarele în baza cărora vor fi stabilite necesitățile de instruire ale tinerilor în domeniul antreprenoriatului.

Proiectul „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ştefan Vodă” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Suediei prin intermediul Fundației Est–Europene în cadrul unui alt proiect, intitulat „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”.

Iniţiativa are drept scop stimularea şi mobilizarea tinerilor din raionul Ştefan Vodă în implementarea iniţiativelor de afaceri, prin intermediul dezvoltării competenţelor antreprenoriale, organizatorice, de lucru în echipă şi de luare a deciziilor în rândurile persoanelor care sunt la început de cale în business.

Obiectivul propus va fi atins prin susţinerea financiară, cu câte 3000 de euro, a cinci iniţiative de afaceri ale tinerilor din comunităţile raionului Ştefan Vodă și prin consolidarea relaţiilor de parteneriat dintre agenţi economici de succes din raion şi potenţialii viitori antreprenori.

Conform spuselor autoarei proiectului, Adelina Barbăneagră, durata de realizare a acestuia este de 24 de luni.

Totodată, la eveniment au fost invitate două tinere antreprenoare, fondatoare ale unor afaceri de succes: Ana-Maria Lungu, administratoarea SRL „Arta Esteticii”, beneficiară a unui grant în valoare de 6000 de euro oferit de către Organizaţia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii în cadrul Programului „Business Academy for Women”; şi Galina Ixari, conducătoarea întreprinderii individuale cu acelaşi nume.

Ambele femei şi-au împărtăşit experienţele acumulate pe calea parcursă spre succesele de care se bucură în prezent. Ele au încurajat tinerii să iasă din zona de confort și să fie deschiși spre noi provocări, participarea la acest proiect fiind și ea o testare a propriei responsabilizări, a curajului de a transpune în viață planuri de afaceri și de a deveni stăpânii propriilor necesități și cheltuieli.

În perioada imediat următoare, se va desfășura campania de informare despre oportunitățile oferite de proiect, cu studierea profilurilor agenților economici tineri și stabilirea necesităților de instruire în domeniul antreprenoriatului.

Informaţii suplimentare despre proiect se pot obţine de la echipa responsabilă a Direcției economie și atragerea investițiilor din cadrul Consiliului Raional Ştefan Vodă la numerele de telefon: 069862281 (Adelina Barbăneagră) şi 060045348 (Olesea Moiseev).

Ion CIUMEICĂ