Vizita lui Erdogan la Chișinău, între extazul lui Dodon și protestele opoziției

Miercuri și joi, 17 și 18 octombrie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și soția sa, Emine Erdogan, au întreprins o vizită în Republica Moldova. Conform agendei, aceștia urmau să ajungă la Președinție la ora 12.00, însă ceremonia a fost amânată cu o oră.

Cel mai probabil, întârzierea lui Erdogan este datorată întrevederii pe care a avut-o în această dimineață la ora 10.10 cu Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, scrie unimedia.info.

Potrivit Reuters, subiectul discuției a fost presupusa ucidere a disidentului saudit Jamal Khashogg în incinta Ambasadei saudite din Turcia.

Președintele turc Recep Erdogan a venit în Republica Moldova însoțit de o delegație impunătoare. Pe lângă echipa de securitate, liderul de la Ankara este însoțit de presa loială. Un avion militar al forțelor aeriene turce adusese în ajun la Chișinău automobilul blindat al lui Erdogan.

În timpul deplasării coloanei oficiale a președintelui Turciei, pe străzile din Chișinău a fost sistată activitatea stațiilor PECO, iar oamenii au fost rugați să nu iasă la balcoane, pe acoperișuri sau să se afle în alte zone aflate în vizorul forțelor de ordine.

Chișinăuienii s-au sufocat timp de mai multe ore în ambuteiaje infernale, circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare fiind închisă, dar asta e soarta locuitorilor capitalei când sosește aici șeful unui stat puternic.

Mișcarea de Rezistență ACUM a participat la un protest, miercuri, în jurul orei 12:15, în fața Ambasadei Turciei din Chișinău.

Șeful statului, Igor Dodon, i-a conferit Ordinul Republicii președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Ordinul a fost acordat „în semn de profundă gratitudine, pentru merite deosebite, în dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie, bună înțelegere și colaborare, pe diferite dimensiuni, dintre R. Turcia și R. Moldova și pentru contribuție substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre”.

Potrivit legislației Republicii Moldova, cavalerii Ordinului Republicii beneficiază de un supliment de 500 de lei la pensie. Păcat că Erdogan nu va opta pentru pensia moldovenească…

Clădirea Președinției Republicii Moldova, reparată pe banii turcilor de Agenţia guvernamentală turcă pentru Cooperare și coordonare (TIKA), a fost inaugurată miercuri de președinții Igor Dodon și Recep Tayyip Erdoğan. Nu se știe însă care este prețul pe care va trebui să-l plătească Chișinăul (sau l-a plătit deja?) pentru acest cadou făcut de Ankara.

Vizita președintelui turc a avut loc în contextul în care, la începutul lunii septembrie, șapte cetățeni turci au fost expulzați din Republica Moldova, fiind suspectați de legături cu o grupare islamistă.

Societatea civilă și partidele antioligarhice susțin că s-a comis un abuz și denunță o înțelegere dintre regimul de la Chișinău și cel turc, care s-ar putea solda cu moartea celor șapte persoane în Turcia.

În cadrul întrevederii premierului Pavel Filip și a președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, miercuri au fost semnate la Guvern cinci tratate bilaterale.

Astfel, cetățenii ambelor țări vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Aceștia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeași perioadă de ședere ca şi în cazul paşapoartelor. Acesta să fie oare cel mai mare câștig al moldovenilor din ultimul timp? Joi, Recep Tayyip Erdoğan s-a deplasat la Comrat.

Natalia HADÂRCĂ