Etapa raională de la Ştefan Vodă a Festivalului Național al Cărții și Lecturii

Casa de cultură din oraşul  Ștefan Vodă a găzduit o manifestare la care a fost făcut bilanţul etapei raionale a Festivalului Național al Cărții și Lecturii, ajuns la cea de a VIII-a ediție.

Potrivit Marinei Ganea, specialistă superioară la Direcţia cultură, tineret, sport şi turism a Consiliului raional, toți iubitorii de carte, bibliotecarii din raion și beneficiarii bibliotecilor care au decis să fie prezenți la această sărbătoare a cărții și lecturii s-au bucurat de un program vast, care a cuprins o expoziție de carte, muzică, spectacole și multă voie bună.

Printre oaspeţii de onoare s-au numărat: președintele raionului Ștefan Vodă, Nicolae Molozea; vicepreședintele raionului, Vasile Gherman; șeful Direcției regionale Est a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, comisar Ruslan Galușca; șefa Direcției economie și atragerea investițiilor din cadrul Consiliului raional, Adelina Barbăneagră; șefa Direcției raionale educație, Raisa Burduja.

Juriul a examinat 38 de dosare depuse la cele trei nominalizări: „Cel mai activ cititor”, „Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii” și „Cel mai bun proiect de promovare a cărții și lecturii realizat de alte instituții”.

Cei 19 învingători s-au ales cu diplome și cadouri de preț din partea Consiliului Raional Ștefan Vodă. Astfel, drept cel mai activ cititor a fost desemnată Ruslana Caburgan din satul Cioburciu, cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii a fost realizat de către Biblioteca Publică din localitatea Ermoclia, iar la cea de-a treia nominalizare locul întâi i-a revenit Fondului pentru Tineri Ștefan Vodă, care a prezentat și un filmuleț despre activitățile lor de promovare a lecturii.

Președintele raionului, Nicolae Molozea, i-a salutat pe  cei mai activi promotori ai  cărții și lecturii, pe cei care conștientizează importanța lecturii în formarea personalității fiecărui om, pe cei care au depus eforturi pentru a trezi interesul față de carte și i-a îndrumat la lectură prin propriul exemplu, menționând că lectura în viața noastră este  un  element central al creări unui psihic sănătos, al culturii generale și este uneori mai mult decât un profesor, un prieten sau o cunoștință.

Cei prezenți în sală au avut parte de un scenariu bogat în care a fost prezentată istoria cărții în evoluție de la tăblițe de argilă din Mesopotamia la e-reader și tabletele performante, disponibile astăzi în toate țările civilizate. De asemenea, a fost relatată și istoria lecturii, la fel de interesantă, care pentru omul contemporan va fi mereu vocea civilizației. Lectura, ca activitate umană, a străbătut un drum lung de la cititul cu voce tare care era lent și anevoios, determinat de lipsa spațiilor dintre cuvinte, a semnelor de punctuație, precum și a diferenței făcute de majuscule, la lectura silențioasă, oculară și mult mai rapidă, devenită astăzi o activitate tradiţională, familiară și firească.

Tot în cadrul festivalului a fost prezentat rezultatul unui proiect finanțat de către Asociația Obștească „Reprezentanța din Republica Moldova a Consiliului pentru Cercetări și Schimburi Internaționale „IREX”. Proiectul a avut drept scop prestarea serviciilor de livrare a cursurilor de limba engleză pentru nouă reprezentanți ai bibliotecilor publice din raionul Ștefan Vodă și pentru Direcția cultură, tineret, sport și turism (DCTST) în cadrul Fondului de dezvoltare a bibliotecii moderne, componenta de dezvoltare profesională. Rezultatul a fost demonstrat printr-un minispectacol jucat în limba engleză de către bibliotecari din raion, angajaţi ai DCTST, în colaborare cu Direcția regională „Est” a Inspectoratului Poliției de Frontieră. Tuturor beneficiarilor acestui proiect le-au fost înmânate certificate.

Scriitorul Aurelian Silvestru afirmă că părinții ne ajută să devenim oameni, iar cărțile – să rămânem oameni. Cu adevărat, realizăm că, de fapt, cărțile sunt cărăușii civilizației. Fără cărți, istoria e mută, literatura nu are glas, știința-i paralizată, iar gândirea, imaginația și meditația suspendate, scria istoricul american Barbara Tuchman.

Ion CIUMEICĂ