Săptămâna Naţională a Voluntariatului, plină de activităţi la Cimişlia

Ediţia a XII-a a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, care s-a desfăşurat în perioada 1-7 octombrie curent, a fost una plină de activităţi în raionul Cimişlia, ele fiind organizate în fiecare din cele şapte zile.

Luni, 1 octombrie

În debutul Săptămânii, tinerii şi copiii din comuna Javgur au participat la lucrările de amenajare a staţiei de autobuz din localitate; elevii Gimnaziului „Ştefan cel Mare” din satul Mihailovca au sădit trandafiri pe sectoarele şcolare; consiliul elevilor şi organizaţia nonguvernamentală „Pro-democraţie” din Satul Nou s-au întâlnit cu oamenii în etate; la Centrul de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din Cimişlia şi la liceele din acest oraș s-au ţinut ore de informare cu specialişti din medicină despre modul de viaţă sănătos; părinţii copiilor care învaţă la Liceul  teoretic „Ion Creangă” din centrul raional au oferit în dar bibliotecii instituţiei mai multe volume de carte; tot aici, a avut loc plantarea de lalele, crini şi crizanteme în preajma monumentului consacrat victimelor represiunilor staliniste; Asociaţia obştească „Prospect” din oraşul Cimişlia a iniţiat un sondaj televizat de opinii cu trecătorii referitor la activitatea de voluntariat; la Azilul de Bătrâni din aceeaşi localitate a fost prezentat un spectacol cultural-artistic etc.

Marţi, 2 octombrie

În această zi, elevii de la Gimnaziul „Tudor Strişcă” din Satul Nou au făcut curăţenie la Răstignirea de la intrarea în localitate şi au mers la pensionara Elena Cecati, pe care au ajutat-o în treburile gospodăreşti; copiii din satul Selemet au efectuat lucrări de salubrizare a râuleţului Schinoasa; un grup de frizeriţe profesioniste au acordat servicii cosmetice gratuite pacienţilor Azilului de Bătrâni din Cimişlia; în comuna Gradişte, a fost adusă în ordine Aleea adolescenţilor în parcul din apropierea Gimnaziului din localitate; un grup compus din 12 elevi ai clasei a VIII-a din comuna Porumbrei au tăiat lemne pentru iarnă în curţile pensionarilor; diverse activităţi de salubrizare a teritoriului au fost executate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional etc.

Miercuri, 3 octombrie

Pentru ziua îm cauză, în raionul Cimişlia a fost planificată o singură activitate – voluntarii din satul Mihailovca au acordat ajutor veteranilor muncii pedagogice la aducerea în ordine a gospodăriilor personale.

Joi, 4 octombrie

În sala de sport a Gimnaziului „Constantin Stere” din comuna Javgur s-au desfăşurat „starturi vesele”; elevii din satul Batâr au făcut curăţenie pe un teren din centrul comunităţii; colaboratorii Biroului de probaţiuni Cimişlia au donat produse alimentare Azilului de Bătrâni din localitate; Consiliul elevilor de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraş au vizitat veterani ai muncii pedagogice, pe care i-au felicitat cu ocazia sărbătorii lor profesionale; mai mulţi copii din familii defavorizate, care studiază la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din centrul raional, au beneficiat de cadouri din partea sponsorilor; 10 elevi din clasa a VII-a a Gimnaziului din comuna Porumbrei au dat o mână de ajutor persoanelor în vârstă la executarea lucrărilor în grădinile acestora.

Vineri, 5 octombrie

Două activităţi au fost incluse în programul acestei zile. În orele de după-amiază, elevii din satul Batâr, în frunte cu profesoara Nadejda Borodin, au participat la culesul porumbului, ajutându-l în acest sens pe un pedagog în etate.

Iar spre seară, la postul de radio din oraşul Cimişlia a fost organizată o emisiune interactivă cu un grup de voluntari din raion.

Sâmbătă, 6 octombrie

Cu toate că era zi de odihnă, şi sâmbătă au avut loc două activităţi. Astfel, pe terenul aferent Gimnaziului „Sergiu Coipan” din satul Selemet au fost sădiţi puieţi de copaci oferiţi de către Întreprinderea silvo-cinegetică Cimişlia, la care au participat elevi din clasele V-IX.

Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Tineri pentru Tineri” din oraşul Cimişlia a muncit, sâmbăta trecută, la Azilul de Bătrâni din localitate, unde a făcut ordine în grădina cu legume şi zarzavaturi şi în curtea cu flori de la această instituţie.

Duminică, 7 octombrie

Şi în această zi au fost desfăşurate câteva activităţi stipulate în calendarul perioadei vizate.

La Sagaidac, bunăoară, copiilor din familii defavorizate li s-au oferit hăinuţe adunate de către profesorii şi elevii de la Gimnaziul din localitate.

Iar acordul final al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului a răsunat în scena raională din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din oraşul Cimişlia. În cadrul unei Gale festive, a fost făcut bilanțul activităţilor organizate de la 1 până la 7 octombrie, au fost distinși cei mai activi voluntari, după care tinerii artişti amatori de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor şi de la Şcoala de arte au prezentat un concert festiv.

 Ion CIUMEICĂ