„Polobocul de Aur 2018”: 5 din cele 7 premii le-au câștigat vinificatori din sudul țării

Strămoșii noștri daco-romani spuneau, pe bună dreptate, că „Adevărul este în vin” (In vino veritas!). Evenimentul din week-end-ul trecut nu a dezmințit acest dicton, ba l-a întărit și mai mult.

Duminică, 7 octombrie curent, în cadrul Zilei Naționale a Vinului, Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, în parteneriat cu compania turistică My Travel, sponsorii acestei ediții, au premiat învingătorii concursului „Polobocul de Aur 2018”.

La ediția a XVI-a a Concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de Aur”, au concurat peste 400 de vinuri de casă, iar 105 au ajuns la etapa națională.

Potrivit lui Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, pentru a pune în valoare tradiția producerii vinului de casă de calitate, CCI îndeamnă gospodarii să prezinte rodul muncii și măiestriei lor – vinul, la concursul „Polobocul de Aur”, încă din anul 2002. Vinul este apreciat de către degustători profesioniști, iar cei mai pricepuți, iscusiți producători ai vinului de casă sunt premiați.

Totodată, președintele CCI a menționat: Ne „bucură faptul că, pe an ce trece, tot mai mulți vinificatori participă la acest concurs, iar „Polobocul de Aur” devine tot mai popular. Pe parcursul celor XVI ediții, au fost prezentate aproximativ 8000 de mostre de vin, dintre care peste 160 au devenit învingătoare”.

De asemenea, Sergiu Harea a mulțumit membrilor juriului de degustare și comitetului organizatoric, companiei turistice „My Travel” pentru sprijin și contribuția adusă în cadrul acestui concurs, dar și participanților, care au împărtășit din secretele producerii unui vin de casă de calitate înaltă.

Premiul mare este „Polobocul de aur” – un butoi de 100 de litri, oferit celor 7 învingători:

Așadar, Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin tânăr din soiuri tehnice, Categoria: Cel mai bun vin alb, a fost înmânat Tatianei Agaci,  satul Buțeni, raionul Hâncești.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin tânăr din soiuri tehnice, Categoria: Cel mai bun vin roşu, a fost înmânat lui Serghei Sarî, municipiul Comrat.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin tânăr din soiuri hibride, Categoria: Cel mai bun vin alb a fost înmânat lui Vasile Nogai, s. Cajba, raionul Glodeni.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin tânăr din soiuri hibride, Categoria: Cel mai bun vin roşu a fost înmânat lui Nicolai Panco, s. Pelivan, raionul Orhei.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin roze a fost înmânat lui Igor Donțu, orașul Căușeni.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin de desert, Categoria: Cel mai bun vin alb a fost înmânat lui Iordan Sarandi, s. Etulia raionul Vulcănești.

Premiul Mare „Polobocul de Aur” al concursului pentru cel mai bun vin de casă la nominalizarea: Vin de desert, Categoria: Cel mai bun vin roşu a fost înmânat lui Ion Nicolenco, orașul Căușeni.

Carolina CERNAT