Luptătorul Vasile Diacon, medaliat cu bronz la Mondialele de tineret

Membrul selecţionatei Republicii Moldova de lupte libere, Vasile Diacon, originar din satul Frumuşica, comuna Cazangic, raionul Leova, a avut o evoluare exemplară la Campionatul Mondial de tineret la această probă sportivă, care s-a desfăşurat, la sfârşitul lunii trecute, în oraşul Trnava din Slovacia. Leoveanul, care este discipol al Şcolii sportive din acest centru raional, a obținut medalia de bronz în categoria de greutate de până la 70 de kilograme la cea mai prestigioasă competiţie internaţională rezervată tineretului.

Conaționalul nostru, informează pagina oficială a Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova, a început întrecerile cât se poate de bine, câştigând, fără drept de apel, partida de start cu polonezul Szymon Vojtkowski, cu scorul fluviu de 10:0.

A urmat o altă confruntare, cu Iveriko Julakidze din Georgia, căruia Vasile, de asemenea, nu i-a lăsat nici o şansă, învingându-l, destul de lejer, cu acelaşi scor de 10:0.

Foarte important în cursa pentru medalii a fost duelul cu indianul Vishat Kalirmana. În cea mai mare parte a timpului regulamentar, lupta a fost echilibrată, dar, până la urmă, moldoveanul a reuşit să se impună cu scorul final de 9:7

În etapa a patra, adică în semifinale, Vasile Diacon a dat piept cu Khadzhinurad Gadzhiyev din Azerbaidjan, care, până la urmă, avea să ajungă campion mondial şi căruia leoveanul i-a cedat cu scorul de 6:16.

Iar în meciul pentru medalia de bronz, leoveanul a susţinut o confruntare foarte strânsă cu iranianul Amir-Hossein Morteza Gholi Kavousi. Cu atât mai preţioasă este victoria lui Vasile Diacon, care a reuşit să se impună la limită cu scorul de 10:9.

Sursa citată mai relatează că alţi doi luptători ai lotului naţional au obținut locul trei la Mondialele de la Trnava. Este vorba de Nicolai Grahmez, care a luptat în cântarul de 65 de kilograme, şi de Sahman Jabrailov, care a evoluat în categoria greilor, de peste 125 de kilograme.

Graţie celor trei distincţii de bronz obţinute la întrecerile în cauză, reprezentativa Republicii Moldova s-a situat pe locul şapte în clasamentul pe medalii la luptele libere masculine în cadrul Campionatului Mondial de Tineret din toamna curentă.

Ion CIUMEICĂ