Sănătatea omului este, în majoritatea cazurilor, în mâinile sale

Doctorul Iurie Cușnir de la Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă„Speranța” din Sărata Nouă, raionul Leova, are o experiență solidă de activitate în domeniul medical.  În fiecare dimineață, doctorul le vorbește pacienților despre cauzele apariției celor mai frecvente boli, despre profilaxie și metodele de evitare a acestora, folosind mijloace naturiste care stau la îndemâna oricui. Redăm mai jos o sinteză a unor lecții matinale ținute de doctorul Iurie Cușnir.  

Dumnezeu ne-a creat cu un organism perfect și ne-a dat suficiente resurse vitale pentru a trăi sănătos o viață îndelungată. Modul de viață este determinant în apariția sau evitarea bolilor. Există mai multe regiuni pe glob unde foarte mulți oameni trăiesc peste o sută de ani: totul depinde de tradițiile în alimentație, de modul de viață. Însă omul însuși își face rău cu mâna lui și astfel „dă de lucru” la trei „specialiști”, care ar șoma periodic dacă nu ar fi atât de nechibzuit individul, ajungând pacient sau, în final, „client”. Cei trei „specialiști” sunt doctorul, farmacistul și, până la urmă, preotul, care, de cele mai multe ori, ține prohodul după un „deces subit și prematur”.

Orice om ar putea evita multe boli care îi afectează sau chiar îi scurtează viața. Omul ar putea avea o viață mai împlinită și mai frumoasă, dacă ar ține seama de „Cei opt Doctori”. Explicăm mai jos ce înseamnă acești „doctori”, care țin departe de noi bolile ce fac ravagii în toată lumea.

Doctorul „Nutriție”

Peste 85% de boli omul le introduce în corpul său prin gură, personal, cu mâna sa. Hrana ideală este cea total vegetariană, care nu are sânge, grăsimi saturate, colesterol, hormoni, antibiotice, anabolice – substanțe ce contribuie la creșterea rapidă a mușchilor, proteine multe, fosfor, paraziți, viruși, microbi, prioni – o formă de proteină ce atacă creierul omului, degradându-l până la deces. Hrana vegetariană aduce nutrienți sănătoși și fibre ce ajută la buna funcționare a întregului organism. Consumați din belșug legume, fructe, cereale, leguminoase – soia, năut, mazăre, linte, fasole, nuci, migdale, alune, arahide, semințe de in, de susan, de bostan, de floarea-soarelui. Serviți masa de 2–3 ori pe zi, cu intervalul de 5–6 ore între mese, și nu mâncați după 18:00. Serviți dejunul ca un împărat, prânzul ca un om bogat, cina ca un om sărac.

Doctorul „Exercițiu Fizic”

Mișcarea este viață, sănătate, izvorul tinereții. Încetinește mișcarea – încetinește viața. Medicina de recuperare spune că o zi fără mișcare necesită peste 5–7 zile de reabilitare. O cauză serioasă a bolilor cardiovasculare, a cancerului și a multor altor boli este sedentarismul.

Doctorul „Apă”

Toate procesele organismului nostru au loc în prezența apei. Apa este baia internă. Corpul nostru este 70–75 % apă, creierul – peste 85% apă. Trebuie să consumăm peste 10–12 pahare de apă pe zi. Simptomele precum durerea de cap, foamea, oboseala, criza nervoasă, constipația, pielea uscată, gândul suicidului trebuie să ne pună întrebarea dacă am consumat apă îndeajuns.

Doctorul „Soare”

Omul, ca și plantele, are nevoie de apă, hrană, lumină și de multă dragoste. Floarea-soarelui se trezește odată cu soarele și merge la culcare când soarele apune. Insuficiența soarelui duce la rahitism la copii și osteoporoză la adulți. În locurile unde este puțin soare, se întâlnește des depresia de sezon și un buchet întreg de boli din lipsa soarelui.

Doctorul „Temperanță”

Trăiește cumpătat, abține-te de la tot ce-i rău și nu abuza de ceea ce este sănătos. Ca să înțelegi ce este bine și ce este rău pentru tine și semenii tăi, cercetează Biblia în fiecare zi, care te va lumina în această problemă.

Doctorul „Aer”

Aerul pe care îl respiri să fie cât mai curat și proaspăt, astfel vei putea proteja organismul de majoritatea bolilor, mai ales legate de aparatul respirator. Ieși în natură în fiecare zi și prețuiește aerul curat pe care-l primești ca dar de la Dumnezeu.

Doctorul „Odihnă”

Odihnește-te suficient: 8 ore de somn pe noapte. Omul petrece a treia parte din viață în pat. Culcă-te când se culcă găinile și scoală-te când se scoală cocoșul și le vei reuși pe toate. Doar o oră nedormită în fiecare noapte rezultă o noapte nedormită la sfârșitul săptămânii.

Doctorul „Credință”

Încrede-te în Dumnezeu, care este întotdeauna gata să te ajute. Sănătatea spirituală contribuie la o bună sănătate fizică. Psalmul 55:22 spune: „Încredințează-ți soarta în mâna Domnului, și El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit”.