Oamenii în etate, plini de înţelepciune şi lumină, omagiați la Cimișlia

A devenit deja o frumoasă tradiţie ca la 1 octombrie să celebrăm Ziua Mondială a Oamenilor în Etate, sărbătoare dedicată celor care poartă pe chipuri înţelepciune şi lumină, iar în suflete – urmele experienţei trăite pe parcursul vieţii.

Nu a fost o excepţie nici toamna curentă, când într-un local din oraşul Cimişlia s-au adunat mai multe persoane de vârsta a treia din acest raion.

Multe mesaje de felicitare

Festivitatea a fost deschisă de către Iosif Chetraru, preşedintele organizaţiei raionale a veteranilor de muncă şi de război, care a adresat cordiale felicitări celor prezenţi cu prilejul evenimentului, a menţionat activitatea administraţiilor publice locale din diferite sate, inclusiv Mihailovca, Valea Perjei, Ecaterinovca etc., care acordă o atenţie mare bătrânilor, manifestând o grijă permanentă faţă de ei.

„Datorită Dumneavoastră avem pace şi pâine pe masă, a declarat Vasile Melente, vicepreşedinte al raionului Cimişlia pentru probleme sociale. Şi vă suntem profund recunoscători pentru tot ceea ce aţi făcut pe parcursul atâtor şi atâtor ani, dorindu-vă sănătate, bucurie, căldură sufletească. Să aveţi parte în continuare de o viaţă frumoasă”.

Cu următorul mesaj de felicitare şi urări de ani mulţi şi fericiţi a venit în faţa celor prezenţi Pavel Alexandreanu, preşedintele de onoare al organizaţiei raionale a veteranilor muncii şi ai războiului. Dar şi dumnealui a fost felicitat, căci în urmă cu numai câteva zile a împlinit respectabila vârstă de 89 de ani.

Lungă a fost lista doritorilor de  a adresa cuvinte frumoase oamenilor în etate: Vasile Matei, preşedintele organizaţiei veteranilor de muncă şi de război din oraşul Cimişlia; Mihai Motroi, şeful Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei din cadrul Consiliului Raional Cimişlia; Efim Strogoteanu, primarul comunei Ecaterinovca; Tatiana Negură, preşedinta organizaţiei veteranilor din localitatea Javgur; Nicolae Damaschin, pensionar din satul Mihailovca; Natalia Chistol, primăriţă de Satul Nou; Victoria Acălugăriţei, şefa Casei teritoriale de asigurări sociale; Ana Aramă, învăţătoare la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din  oraşul Cimişlia.

Prilej de a le oferi o mână de ajutor

Vorbitorii au specificat că în anul 1990, la sesiunea a 45-a a Adunării Generale a ONU, a fost adoptată Hotărârea de a marca în fiecare an, la 1 octombrie, Ziua Mondială a Oamenilor în Etate.

Această sărbătoare a fost oficializată şi la noi în ţară prin adoptarea, de către Guvernul Republicii Moldova, a Hotărârii nr. 616 din 18 septembrie 1992 „Privind consemnarea Zilei Internaţionale a Oamenilor în Vârstă” în fiecare an, la 1 octombrie.

În luările de cuvânt s-a subliniat în mod deosebit faptul că sărbătoarea bătrânilor nu trebuie să fie doar un act de celebrare, doar un omagiu adus celor ajunşi în această etapă a vieţii, ci și un prilej de a face un bine, de a da o mână de ajutor celor care au mâinile bătătorite de pământ şi arse de soare, celor care au părul încărunţit de timp şi de neajunsuri, celor care au creat un prezent durabil ca să avem noi un viitor mai prosper.

Concerte prezentate de copii şi de bunicuţe

Minute bune de bucurie şi satisfacţie sufletească le-a creat sărbătoriţilor un grup de discipoli ai instituţiei publice „Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor” din oraşul Cimişlia. Fetele şi băieţii li s-au destăinuit bunicilor că „Oamenii în etate sunt cei la care mergem după un sfat, după ajutor şi susţinere când ne este greu”, după care au prezentat un program artistic.

Acesta a fost compus din melodiile „Acasă”, cântată de  Cornel Popovici, şi „Viaţă, viaţă, floare scumpă”, interpretat de Mihai Matei, de un colaj de poezii declamate de un grup de elevi, de cântecul în limba rusă „Babuşki-staruşki”, interpretat de un cvintet feminin.

La finalul concertului, copiii au îndrăznit să-i invite pe cei adulți la un joc popular.

Dar activitatea artistică nu s-a încheiat aici. A urmat un recital din şase melodii, susţinut de către Ansamblul vocal „Cimişlianca”. Acest colectiv artistic este format din 12 femei în vârstă din centrul raional şi are un repertoriu bogat de diferite perle folclorice, care sunt înalt apreciate de către spectatori. Nu a fost o excepţie nici evoluarea recentă a „Cimişliencei” în faţa oamenilor în etate cu ocazia sărbătorii de la 1 octombrie curent.

Ion CIUMEICĂ