Granturi mici pentru medici primari, oferite de către Elveția

Peste 140 de medici de familie, asistenți medicali și conducători ai centrelor de sănătate din 10 raioane, printre care și patru din Zona de Sud – Ștefan Vodă, Cahul, Taraclia, Vulcănești – au posibilitatea de a accesa granturi mici în valoarea de 3500 franci elvețieni (aproximativ 3000 de euro) pentru fiecare proiect de îmbunătățire a calității serviciilor medicale.

Este vorba de proiectul cu genericul „Viața Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică.

Îmbunătățirea și consolidarea calității serviciilor medicale în domeniul medicinei primare este esențială pentru ameliorarea sănătății populației, reducerea costurilor pentru serviciile medicale și îmbunătățirea activității prestatorilor de servicii. Prin intermediul acestor granturi mici, proiectul „Viața Sănătoasă” urmărește reducerea deficiențelor și a carențelor în prestarea serviciilor de prevenire și gestionare a cazurilor cu boli netransmisibile, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea, bolile cardiovasculare și altele, frecvent întâlnite în Moldova.

Pentru a-i ajuta pe participanți în elaborarea proiectelor de obținere a granturilor, proiectul „Viața Sănătoasă” a organizat un atelier de lucru, la care experții internaționali și naționali ai proiectului le-au descris principiile, abordările și managementul pacientului cronic. De asemenea, aceștia au fost îndrumați cum să scrie corect un proiect, vorbindu-le despre instrumentele ce pot contribui la îmbunătățirea calității serviciile medicale, analiza situațională, modalitatea de luare a deciziilor și definirea obiectivelor și indicatorilor în cadrul unui proiect, dar și despre evaluarea rezultatelor obținute și monitorizarea proiectelor.

Anterior, alte două sesiuni de instruire au avut loc în Chișinău, Cahul și Edineț, susținute de experții internaționali în managementul calității: dr. Manfried Zahorka (Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică) și Nicu Fota (Centrul Româno–Elvețian pentru dezvoltarea sistemului de sănătate), scrie stirilocale.md .

Suplimentar, experții proiectului au pus la dispoziția participanților un ghid ce descrie pașii procesului de elaborare a proiectelor privind îmbunătățirea continuă a calității serviciilor medicale. Proiectele de granturi vor fi susținute pentru o perioadă de șase până nouă luni. Termenul limită de depunere a proiectelor de îmbunătățire a calității serviciilor medicale în atenția proiectului este 12 octombrie curent.

Carolina CERNAT