Aplicații complexe la protecția civilă, organizate în raionul Ștefan Vodă

Vinerea trecută, 28 septembrie, raionul Ștefan Vodă a fost supus unui control privind starea protecţiei civile şi au fost desfăşurate aplicaţii în domeniul în cauză, fiind verificat nivelul de pregătire a Comisiei pentru situaţii excepţionale, a Punctului de conducere, a forţelor protecţiei civile şi serviciilor acesteia  din unitatea teritorial-administrativă vizată.

Atât la aplicaţii, cât şi la control, au fost implicate toate primăriile şi serviciile desconcentrate din raion.

Aceste activităţi, comunică site-ul stefan-voda.md., au fost organizate în conformitate cu Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1035 din 30 decembrie 2011 „Cu privire la măsurile de pregătire a protecţiei civile în anul 2012” şi cu directiva vicepreşedintelui Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale – şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale nr. 168 din 19 octombrie 2011 „Cu privire la planificarea pregătirii protecţiei civile a Republicii Moldova în anul 2012.

Conform scenariului, a fost înregistrat un cutremur în Munții Vrancea din România, care a afectat infrastructura din raionul Ştefan Vodă, fiind anunțate mai multe consecințe, printre care izbucnirea incendiilor, scurgeri de substanțe periculoase și accidente rutiere.

Ulterior, preşedintele raionului, Nicolae Molozea, care este şi președintele Comisiei pentru situații excepționale din teritoriu, a convocat şedinţa acesteia, la care s-au stabilit cerințe faţă de persoanele responsabile de gestionarea cazurilor de criză, creându-se și un punct de dirijare.

În cadrul aplicațiilor au fost simulate acțiunile corpului didactic al unei instituţii de învăţământ din central raional în urma cutremurului de pământ și apariția pericolului de incendiu cu evacuarea elevilor, acordarea primului ajutor medical persoanelor accidentate.

Al doilea antrenament s-a desfășurat la Slobozia, unde a fost simulată lichidarea consecințelor unor inundații catastrofale.

În satul Olănești au fost demonstrate acțiunile necesare legate de lichidarea focarului de pestă porcină africană.

Scenariul a mai prevăzut că pe teritoriul raionului Ştefan Vodă aflat de-a lungul traseului naţional  R 30 a fost depistată transportarea substanțelor radioactive. Colaboratorii Direcției Regionale Est a Poliției de Frontieră au efectuat cu succes acțiunile ce trebuie întreprinse în asemenea situaţie.

În același timp, în apropierea oraşului Ștefan Vodă a fost simulat un accident rutier, unde au fost solicitate echipe de descarcerare, dar și de prim ajutor calificat. În teren, a fost realizat triajul medical cu implicarea echipei SMURD, acordarea primului ajutor și transportarea la spital a victimelor.

De asemenea, echipe de pompieri au intervenit la Instituţia medico-sanitară publică „Spitalul raional Ștefan Vodă”, unde a fost simulat un incendiu.

Într-un atelier, în urma cutremurului, au rămas blocate trei persoane, echipele specializate intervenind la faţa locului şi deblocând oamenii rămași în interior.

Pe parcursul acestor aplicații au fost testate capacitățile de intervenție ale echipelor de salvare, Inspectoratului raional de poliție, dar și cele ale formațiunilor de protecție civilă din cadrul serviciilor raionale.

Exerciţiile s-au  încheiat cu o ședință a Comisiei raionale pentru situații excepționale, unde au fost trecute în revistă acțiunile formațiunilor, s-au adoptat deciziile respective.

Reprezentanții de la Chișinău au apreciat pozitiv desfăşurarea antrenamentelor, menţionând că doar în raionul Ștefan Vodă a fost simulat cazul de depistare a transportării substanțelor radioactive, experiență ce poate fi preluată de alte raioane care sunt situate la frontiera Republicii Moldova.

Ion CIUMEICĂ