Pesta porcină ține pe jar autoritățile

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a dispus intensificarea acțiunilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii focarelor epidemice. Activitățile vor fi întreprinse în toate sectoarele de responsabilitate, dar și de comun acord cu angajații vamali, care vor acorda o atenție deosebită în punctele de trecere.

Complexul de acțiuni este orientat și spre diminuarea/excluderea migrației mistreților din țările vecine spre Republica Moldova prin crearea unui habitat nefavorabil pe teritoriile aferente frontierei de stat.

Conform Planului pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane, aprobat prin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a țării, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră îi revine sarcina de a realiza toate pregătirile necesare pentru nimicirea mistreților și a altor animale purtătoare a virusului respectiv în zona de responsabilitate prin intermediul unor grupe special create în acest sens.

Primele localități care riscă să fie afectate de aceste acțiuni sunt Tudora, Palanca, Olănești și Crocmaz din raionul Ștefan Vodă. Despre când și cum vor fi aplicate măsurile, cetățenii din aceste zone vor fi anunțați preventiv și suplimentar. Reamintim că Guvernul a aprobat săptămâna aceasta Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Proiectul transpune prevederile Directivei UE privind listele de animale și produse asupra cărora urmează să fie aplicate controale în toate punctele de trecere a frontierei.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 15 focare active de pestă porcină africană, iar ţările vecine afectate de acest virus au constatat că mistreţul este cea mai importantă sursă de transmitere a bolii.

Pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și sălbatici, cauzată de un virus ADN dublu catenar care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Boala se caracterizează prin hipertermie, diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și o mortalitate de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE).

Carolina CERNAT