Maestrul fotograf Ion Jalbă, vernisaj la 65 de ani

100 de lucrări ce reprezintă cel mai bine variata creaţie artistică a fotografului profesionist Ion Jalbă pot fi admirate în cadrul expoziţiei personale a acestui autor, care este vernisată în Muzeul raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia.
Inaugurarea expoziţiei personale a maestrului Ion Jalbă, cu genericul „Prin calea vieţii”, a avut loc vineri, 14 septembrie curent, fiind strâns legată de un eveniment deosebit pentru autor, care în ajun împlinise onorabila vârstă de 65 de ani.

Prima şi eterna sa dragoste
Protagonistul evenimentului este destul de bine cunoscut în raionul Cimişlia, căci este născut în satul Sagaidacul Nou, actuala primărie Porumbrei. În tinereţe, după absolvirea Şcolii de fotograf, a activat în presa din localitate – la ziarul raional de pe atunci şi la postul de televiziune abia creat în acea perioadă.
Apoi, soarta l-a purtat pe alte meleaguri. O anumită perioadă de timp, după studierea la nişte cursuri speciale de la Universitatea din Toliatti, Federaţia Rusă, Ion Jalbă a lucrat, în calitate de mecanic, la întreprinderea de servicii auto din oraşul Cimişlia.
A gustat eroul nostru şi din pâinea amară a străinătăţii. Asta în timp ce, pe parcursul unui deceniu şi jumătate, a muncit din greu în Israel.
Şi în toată această perioadă nu a abandonat prima şi eterna sa dragoste – fotografia. În cele 100 de imagini, pe care Ion Jalbă le-a expus atenţiei vizitatorilor Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia, se regăsesc mai multe cadre cu privelişti deosebite ale meleagurilor cimişliene şi ale Pământului Făgăduinţei.

Trei din cele 100 de imagini expuse de omagiat în galeriile Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă din Cimişlia

Prins mereu de aripile inspiraţiei
După revenirea pe plaiurile natale, el a revenit la specialitatea de fotograf şi, fiind prins mereu de aripile inspiraţiei, este prezent practic la toate evenimentele principale care se produc în localităţile cimişliene şi nu numai. Ion Jalbă este în permanenţă în componenţa delegaţiilor localităţilor din acest raion, care se deplasează peste Prut, pentru a participa la evenimentele desfășurate în oraşele şi comunele din România cu care moldovenii au stabilite relaţii de înfrăţire şi colaborare reciproc avantajoasă.
Multe din fotografiile sale de la sărbătorile menţionate mai sus, dar şi de la alte manifestări de talie internaţională, republicană, raională şi locală îşi găsesc locul cuvenit în publicaţia „Gazeta de Sud”, în emisiunile postului de televiziune din oraşul Cimişlia, în paginile de Facebook, în diferite site-uri electronice.

Fire romantică
Despre toate acestea, dar şi despre alte aspecte ale creaţiei artistice a omagiatului au vorbit, în cadrul vernisării expoziţiei personale a acestuia, mai multe persoane: Iosif Chetraru, consilier raional, Gheorghe Răileanu, primar de Cimişlia, Iulia Cojocaru, şefa Secţiei cultură, tineret şi sport, Tudor Creţu, artist plastic, Anatolie Galeru, medic de familie, care a fost alături de Ion Jalbă în timpul aflării lui în Israel, Alexandru Bulat, directorul Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia, Elena Cigolea, fosă colegă de clasă a sărbătoritului…
Vorbitorii au atras atenţia asupra gamei largi a temelor care îl preocupă pe Ion Jalbă: în primul rând, oamenii, atât cei de vârstă fragedă, cât şi adulții; păsările; peisajele naturii; animalele; plantele, în special florile; insectele etc., etc.
S-a menţionat în mod deosebit că, fiind născut în zodia Fecioarei, Ion Jalbă nu a putut să nu fie o fire romantică. Şi romantismul acesta se face simţit în multe dintre lucrările sale, fie că este vorba de un splendid apus de soare, de un trandafir îmbobocit prins în ghearele unei vijelii de gheaţă venită, pe neaşteptate, peste noapte, sau de chipul unei fetiţe care priveşte mirată foarte tare de ceea ce se întâmplă în jurul ei…

Distins cu Diploma de emerit
Copleşiţi de frumuseţile fotografiilor lui Ion Jalbă, cei prezenţi au venit cu diferite propuneri: ca cele mai reuşite dintre ele să-şi găsească locul într-un album special editat de către Consiliul Raional Cimişlia; să fie editat un calendar pentru anul 2019, în care lunile să fie oglindite prin imaginile făcute de către acest autor; omagiatul să-şi împărtăşească din vasta sa experienţă fotografilor tineri etc.
S-a propus, de asemenea, ca până la mijlocul lui octombrie, cât expoziţia cu genericul „Prin calea vieţii” a lui Ion Jalbă se va afla în incinta Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă, aici să fie organizate vizite ale elevilor şi ale altor admiratori ai imaginilor, ca aceştia să se poată bucura din plin de rezultatul măiestriei de care a dat dovadă autorul lor.
În semn de profundă recunoştinţă pentru contribuţia adusă la promovarea patrimoniului cultural imaterial şi în legătură cu împlinirea onorabilei vârste de 65 de ani, Iulia Cojocaru, şefa Secţiei cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimişlia, i-a înmânat lui Ion Jalbă Diploma de merit.
Ion CIUMEICĂ