Centrul „Speranța”, stațiunea unde îți poți întrema sănătatea fără medicamente

Situat într-o zonă splendidă, înconjurat de pădure, Centrul de Medicină Lifestyle „Speranța” din Sărata Nouă, raionul Leova, îți oferă condiții minunate de relaxare și de întremare a sănătății. Cine a fost o dată mai revine neapărat. Unii, cu posibilități mai mari, vin aici chiar și de două ori pe an. Capacitatea centrului este de până la 50 pacienți într-un sejur, care durează 11 zile.

Stațiunea este dotată cu echipament și tehnologii moderne. Dar principalul atu îl constituie aici oamenii! Buni profesioniști, amabili, binevoitori, atenți. Doar un detaliu semnificativ: înainte de procedură, medicul terapeut își cere voie de la pacient să facă o rugăciune pentru sănătatea lui și a familiei sale!

Cum a apărut această stațiune, relativ tânără în Republica Moldova, dar deja cu experiență mare în spate în SUA, România, Ucraina etc.

Dar să facem o mică incursiune în istorie. Cum a luat ființă acest sanatoriu? Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Așa s-a întâmplat că un conațional de-al nostru, cu aproape 20 de ani în urmă, muncind în Israel, s-a îmbolnăvit grav. Fie că a fost la mijloc extenuarea, fie că din cauza muncii i s-au agravat niște boli „latente”, dar a căzut „secerat”. Medicii din Israel nu i-au dat mari șanse de supraviețuire și l-au trimis acasă. Nici în Moldova doctorii nu au fost mai „îngăduitori” și i-au dat de înțeles că trebuie „să-și facă bagajele”.

Însă, întrucât Dumnezeu lucrează prin oameni, un prieten l-a sfătuit pe conaționalul nostru să meargă în România, la Sanatoriul de la Herghelia, jud. Timiș, ceva inedit pe atunci. Deși era într-o stare gravă, după câteva sejururi petrecute la Centrul de Medicină Lifestyle de la Herghelia, concetățeanul nostru și-a revenit și a redobândit speranța de viață. După o perioadă de tratament, el și-a propus să facă totul pentru a se înființa și la noi un astfel de sanatoriu.

După ani buni de luptă în hățișurile birocratice de la noi, Centrul de Medicină Lifestyle Speranța – Moldova, care este o persoană juridică din anul 2002, a început munca pentru a ajunge la ceea ce avem astăzi. Centrul de medicină „Speranța” a fost finalizat în 2014 la standarde de cea mai înaltă calitate, sub patronajul Centului Lifestyle de la Herghelia România. S-a depus o muncă enormă, au lucrat aici mulți voluntari, oameni cu inimă mare din SUA și din România au făcut donații și sponsorizări…  

Scopul centrului respectiv este creşterea nivelului de sănătate fizică, psihică, socială şi moral-spirituală în R. Moldova, prin educaţie sanitară şi medicină preventivă, făcute într-o manieră profesionistă, în acord cu progresul ştiinţei medicale şi în spirit creştin.

O zi la Centrul „Speranța”

Haideți să vedem cum arată o zi la Centrul „Speranța” din Sărata Nouă. Deșteptarea se face la ora 6.00. Înainte de înviorare, pacienții beau un suc special. După asta, „marele dejun”, fiindcă acesta, la fel ca și prânzul consistent, este obligatoriu, dar cina este opțională. Cine vrea să scape de niște kilograme, renunță la cină.

După dejun, în fiecare zi, dr. Iurie Cușnir ține o lecție despre cele mai răspândite boli, despre cauzele apariției lor și despre căile de evitare a acestora. Lecția este interactivă, pacienții având posibilitatea să adreseze întrebări, să abordeze aspecte care îi preocupă.

Apoi, începe programul individual al fiecărui pacient, prescris de medic în funcție de afecțiunile sau problemele de sănătate cu care se confruntă omul. Bineînțeles, mai au loc, în grupuri, ora de sport în sala de forță, precum și plimbarea de după prânz. După plimbare, continuă programul individual de proceduri.

Aici se fac fac diverse proceduri – masaje relaxante suedeze, care scot tensiunea musculară și relaxează întreg organismul, Împachetări alternative (rece-cald), datorită cărora crește imunitatea de patru ori, masaje cu gheață care ajută la diminuarea durerilor mari de spate și de articulații. Se mai efectuează masaje cu parafină, se pun cataplasme cu lut.  Lutul are proprietăți curative deosebite, care acționează în timp și rezolvă pe cale naturală problemele la articulații. Se aplică și cataplasme cu cărbune, îndeosebi la oamenii care au răni, și se fac băi de cărbune persoanelor bolnave de cancer.

Pacienții mai beneficiază de proceduri, cum ar fi hidromasajul, sauna, băi alternative de picioare, de mâini și de șezut. Se mai face baie cu apă fierbinte pentru a mări treptat temperatura corpului până la 40 de grade. E o procedură mai complicată, strict monitorizată de lucrătorul medical. Se face în cazul bolilor grave sau când în organism sunt prezenți diverși viruși care nu rezistă la temperatura corpului atât de mare. 

Seara, înainte de cină, se organizează „ceaiul de la ora 6”, cu discuții interesante pe diverse teme. Cei care doresc, iau lecții de gastronomie, pentru un mod de viață sănătos. La centrul „Sănătatea”, toate alimentele sunt vegetariene, naturale, majoritatea dintre fructe și legume ele fiind cultivate chiar pe teritoriul stațiunii. După cină, cu toții sunt invitați la al doilea seminar medical.

Vă propunem mai jos impresiile, opiniile și gândurile unor pacienți care s-au aflat la Centrul „Speranța”:

„Diferă radical de toate sanatoriile”

Centrul de Sănătate „Speranța” diferă radical de toate sanatoriile din țară prin nivelul de deservire, atitudinea față de pacient și condițiile confortabile de trai. În plus, acest centru pune în prim plan înlăturarea problemei, nu doar ameliorarea ei. Datorită unei alimentări bine echilibrate, ne formăm un stil de viață sănătos cunoscând, prin seminarele prezentate, regulile unei alimentări corecte. Dar cel mai mult m-a impresionat căldura și respectul personalului medical față de fiecare pacient în parte, atmosfera unei familii mari care s-a întâlnit să demonstreze sie însăși puterea de voință pentru o viață sănătoasă.

Stela Zglavoci, mun. Bălți

 

„Colțișor al sănătății”

Este incredibil că în Moldova noastră mică și necăjită oamenii au posibilitatea să-și refacă sănătatea trupească și starea sufletească în acest Centru de Sănătate. Vă mulțumim că existați și să ne rugăm și să mulțumim Domnului pentru acest colțișor al sănătății.

Iulia Antoniu, cosmetolog și psiholog la sanatoriul din Cahul

 

 „Toți pacienții au fost mulțumiți”

Am avut o artrită acută la articulația umărului drept. M-am tratat numai cu remedii naturale și peste două săptămâni durerile acute au dispărut. Știam de acest sanatoriu și am hotărât împreună cu soțul să venim la tratament pentru o reabilitare bună. Cu adevărat ni s-au îndreptățit așteptările. Ne-am simțit foarte bine. Am cunoscut multe persoane minunate aici. Toți depun trup și suflet pentru tot ce fac aici. Procedurile sunt foarte bune: băi cu hidromasaj, băi cu jet + sare, băi de șezut cu apă rece și caldă, masaj, parafină, lut etc. Ni s-au făcut și diferite analize de sânge: la colesterol, trigliceride, glucoză, la început și la sfârșit, și am avut rezultate mai bune la sfârșitul sejurului. Toți pacienții au fost mulțumiți. În ce privește personalul medical, toți sunt foarte amabili, atenți, drăguți. Sper și cred că vom veni aici în fiecare an.

Maria Berdeu, Chișinău

 

„Este important tratamentul, dar și atitudinea”

Am aflat despre acest Centru de Sănătate în Israel și ardeam de nerăbdare să vin acasă și să văd și eu cum este aici. Așteptările mele s-au îndreptățit, cu ajutorul Domnului și al personalului de aici, starea de sănătate mi se îmbunătățește. În sejurul nostru au fost și șase israelieni. Pentru om este important tratamentul, dar și atitudinea, fiind vorba de aspectul psihologic. Suntem întrebați în fiecare dimineață, cu zâmbetul pe buze, cum am dormit, cum ne simțim și este o atmosferă prietenoasă. Aici lucrează adevărați profesioniști, am avut parte de masaj, de saună, tratament cu raze infraroșii, împachetări – unele dintre aceste proceduri în alte sanatorii nu se fac, și în acest loc pacienții sunt tratați cu multă dragoste. La acest Centru, aveți posibilitatea să vă convingeți că puteți scăpa chiar și de boli grave, cronice.

Ana Gaburici, Logănești, Hâncești

 

Olesea MOLDOVAN: „Carnea nu este cea mai importantă sursă de proteine pentru organismul uman”

Olesea Moldovan e specialistă în nutriție clinică și comunitară. A făcut studii la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (România), licențiată în Nutriție și Dietetică. În prezent, este nutriționist la Centrul de Sănătate „Speranța”.

 • Un filosof spunea cu mulți ani în urmă că „suntem ceea ce mâncăm”. Cum traduce această sintagmă un nutriționist mai pe înțelesul oamenilor de rând?
 • Aș vrea sa dezvolt puțin această afirmație. Unul dintre modurile în care putem clasifica hrana noastră este în hrană săracă și hrană bogată. Hrana săraca ar fi tipul de hrană care are puțină valoare nutritivă pentru organismul nostru și nu poate contribui la sănătatea întregului organism. Hrana bogată este tipul de hrană în care se găsesc nutrienți ce servesc ca materie primă din care se va forma un sânge de calitate, un sistem nervos sănătos, oase puternice etc. Însă mai mult decât ce mâncam suntem ceea ce putem absorbi. Cu alte cuvinte, dacă îi ofer corpului meu mâncarea cea mai proaspătă, cea mai apetisantă, poate chiar și cea mai scumpă, iar el nu știe cum să o folosească, pentru ca absorbția este periclitată, atunci nu mai sunt ceea ce-am mâncat.
 • În ultima perioadă, se vorbește tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sănătate? La ce trebuie să se uite un consumator atunci când alege alimentele?
 • Infestarea alimentară prezintă un subiect care merită să fie luat în considerare atunci când ne gândim să procurăm sau să preparăm mâncarea. Practic, cea mai expusă categorie alimentară este hrana crudă, atât cea de origine vegetală, cât și cea animală. Acest lucru nu înseamnă că de acum încolo vom evita să consumăm hrană crudă, ci vom fi atenți de unde o procurăm, cum o spălăm, cum o depozităm și unde o mâncăm.
 • Toți nutriționiștii spun că trebuie să avem o alimentație echilibrată. Ce înseamnă asta? Care sunt regulile de baza și cum putem combina alimentele într-un mod cât mai sănătos? Mulți specialiști afirmă precum că carnea reprezintă cea mai importantă sursă de proteine pentru organism. Ce părere aveți despre aceasta, este oare carnea absolut indispensabilă în alimentația omului?
 • O spun cu toată fermitatea: „nu!”, carnea nu este cea mai importantă sursă de proteine pentru organismul uman. Am prieteni care nu au consumat niciodată în viața lor carne și sunt sănătoși, au copii pe care îi cresc fără carne din pruncie și sunt și ei la rândul lor sănătoși. Problemele de sănătate care pot apărea din cauza excluderii cărnii din dietă se datorează faptului că oamenii optează pentru o dietă fără carne, însă nu știu cu ce s-o înlocuiască. Aici e nevoie de cunoștințe și pricepere.
 • Un aspect foarte important este felul în care gătim. Care este cel mai sănătos mod de preparare?
 • Desigur, unele tipuri de alimente sunt mai sănătoase pentru noi dacă sunt consumate în stare crudă (ex: fructele, unele tipuri de nuci și semințe), altele sunt mai digerabile pentru organismul nostru dacă sunt gătite adecvat (fasolea, cerealele, morcovul etc.). Nu toate alimentele necesită același timp de preparare termică – legumele se fierb mai puțin decât cerealele, iar acestea din urmă, la rândul lor, mai puțin decât leguminoasele. Însă chiar dacă au nevoie de un timp mai îndelungat – nu vom adăuga de la noi mai multe minute, pentru că orice minut face diferența când vine vorba despre păstrarea mai multor nutrienți. Cea mai sănătoasă metodă de a găti termic alimentele este metoda la aburi, apoi vine sotarea cu apă doar, apoi fierberea. Cu cât o metodă de preparare se poate solda cu păstrarea mai multor vitamine și minerale, cu atât ea este mai de preferat.
 • Câte mese sunt recomandate pe zi? Unii nutriționiști spun că alimentația sănătoasă este împărțită în trei mese principale și 2-3 gustări, la ore adecvate…
 • Cred cu tărie că stomacul uman are nevoie de timp pentru a se odihni între mese, de aceea recomand doar trei mese solide pe zi, care sunt suficiente pentru organism. Excepție fac pruncii, copiii și unii adolescenți care ar putea avea nevoie de încă 1-2 gustări între mese, pentru a-și acoperi nevoile energetice și cele de creștere. Ora mesei trebuie să fie stabilă, să nu se schimbe de la o zi la alta – acesta nu este un lucru de negociat.
 • Centrul „Speranța” promovează modul de viață sănătos într-un fel aparte. Ce le puteți spune eventualilor pacienți ai sanatoriului despre meniul de la Centru?
 • Cred că în primul rând le-aș recomanda să nu se neliniștească cu privire la ce vor mânca. Avem hrană din belșug. Dacă nu vor consuma carne, nu vor slăbi neapărat, se poate întâmpla chiar invers! Am avut pacienți care au pus în greutate doar pe seama unei diete bazate exclusiv pe alimente de origine vegetală. În al doilea rând, vreau să știe că hrana de origine vegetală poate fi foarte gustoasă și nu este deloc plictisitoare. Avem o echipă la bucătărie foarte iscusită la prepararea multor delicii. Pentru unii ar fi o experiență total nouă să nu consume nici un aliment de origine animală timp de 10 zile. Iar al treilea lucru este faptul ca alimentația noastră nu este numai profilactică. Sub îndrumarea unui specialist, se poate crea o alimentațiebazată pe alimente de origine vegetală pentru toată viața, dacă asta este dorința persoanei.

 

Sănătatea omului este, în majoritatea cazurilor, în mâinile sale

Doctorul Iurie Cușnir de la Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă „Speranța” din Sărata Nouă, raionul Leova, are o experiență solidă de activitate în domeniul medical.  În fiecare dimineață, doctorul le vorbește pacienților despre cauzele apariției celor mai frecvente boli, despre profilaxie și metodele de evitare a acestora, folosind mijloace naturiste care stau la îndemâna oricui. Redăm mai jos o sinteză a unor lecții matinale ținute de doctorul Iurie Cușnir.  

Dumnezeu ne-a creat cu un organism perfect și ne-a dat suficiente resurse vitale pentru a trăi sănătos o viață îndelungată. Modul de viață este determinant în apariția sau evitarea bolilor. Există mai multe regiuni pe glob unde foarte mulți oameni trăiesc peste o sută de ani: totul depinde de tradițiile în alimentație, de modul de viață. Însă omul însuși își face rău cu mâna lui și astfel „dă de lucru” la trei „specialiști”, care ar șoma periodic dacă nu ar fi atât de nechibzuit individul, ajungând pacient sau, în final, „client”. Cei trei „specialiști” sunt doctorul, farmacistul și, până la urmă, preotul, care, de cele mai multe ori, ține prohodul după un „deces subit și prematur”.

Orice om ar putea evita multe boli care îi afectează sau chiar îi scurtează viața. Omul ar putea avea o viață mai împlinită și mai frumoasă, dacă ar ține seama de „Cei opt Doctori”. Explicăm mai jos ce înseamnă acești „doctori”, care țin departe de noi bolile ce fac ravagii în toată lumea.

Doctorul „Nutriție”

Peste 85% de boli omul le introduce în corpul său prin gură, personal, cu mâna sa. Hrana ideală este cea total vegetariană, care nu are sânge, grăsimi saturate, colesterol, hormoni, antibiotice, anabolice – substanțe ce contribuie la creșterea rapidă a mușchilor, proteine multe, fosfor, paraziți, viruși, microbi, prioni – o formă de proteină ce atacă creierul omului, degradându-l până la deces. Hrana vegetariană aduce nutrienți sănătoși și fibre ce ajută la buna funcționare a întregului organism. Consumați din belșug legume, fructe, cereale, leguminoase – soia, năut, mazăre, linte, fasole, nuci, migdale, alune, arahide, semințe de in, de susan, de bostan, de floarea-soarelui. Serviți masa de 2–3 ori pe zi, cu intervalul de 5–6 ore între mese, și nu mâncați după 18:00. Serviți dejunul ca un împărat, prânzul ca un om bogat, cina ca un om sărac.

Doctorul „Exercițiu Fizic”

Mișcarea este viață, sănătate, izvorul tinereții. Încetinește mișcarea – încetinește viața. Medicina de recuperare spune că o zi fără mișcare necesită peste 5–7 zile de reabilitare. O cauză serioasă a bolilor cardiovasculare, a cancerului și a multor altor boli este sedentarismul.

Doctorul „Apă”

Toate procesele organismului nostru au loc în prezența apei. Apa este baia internă. Corpul nostru este 70–75 % apă, creierul – peste 85% apă. Trebuie să consumăm peste 10–12 pahare de apă pe zi. Simptomele precum durerea de cap, foamea, oboseala, criza nervoasă, constipația, pielea uscată, gândul suicidului trebuie să ne pună întrebarea dacă am consumat apă îndeajuns.

Doctorul „Soare”

Omul, ca și plantele, are nevoie de apă, hrană, lumină și de multă dragoste. Floarea-soarelui se trezește odată cu soarele și merge la culcare când soarele apune. Insuficiența soarelui duce la rahitism la copii și osteoporoză la adulți. În locurile unde este puțin soare, se întâlnește des depresia de sezon și un buchet întreg de boli din lipsa soarelui.

Doctorul „Temperanță”

Trăiește cumpătat, abține-te de la tot ce-i rău și nu abuza de ceea ce este sănătos. Ca să înțelegi ce este bine și ce este rău pentru tine și semenii tăi, cercetează Biblia în fiecare zi, care te va lumina în această problemă.

Doctorul „Aer”

Aerul pe care îl respiri să fie cât mai curat și proaspăt, astfel vei putea proteja organismul de majoritatea bolilor, mai ales legate de aparatul respirator. Ieși în natură în fiecare zi și prețuiește aerul curat pe care-l primești ca dar de la Dumnezeu.

Doctorul „Odihnă”

Odihnește-te suficient: 8 ore de somn pe noapte. Omul petrece a treia parte din viață în pat. Culcă-te când se culcă găinile și scoală-te când se scoală cocoșul și le vei reuși pe toate. Doar o oră nedormită în fiecare noapte rezultă o noapte nedormită la sfârșitul săptămânii.

Doctorul „Credință”

Încrede-te în Dumnezeu, care este întotdeauna gata să te ajute. Sănătatea spirituală contribuie la o bună sănătate fizică. Psalmul 55:22 spune: „Încredințează-ți soarta în mâna Domnului, și El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit”.