Situaţia legată de pesta porcină se agravează la Ştefan Vodă și Cahul

Pesta porcină se extinde în Republica Moldova. Situația este îngrijorătoare și în țările vecine, România și Ucraina. Responsabilii vorbesc despre cea mai mare epidemie de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Alarmat de situația creată, premierul Pavel Filip a convocat, miercuri, şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale privind situaţia creată de răspândirea pestei porcine şi ce trebuie să întreprindă autorităţile pentru a rezolva această problemă.

După şedinţa în care a fost examinat planul de măsuri privind contracararea răspândirii pestei porcine, directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a informat că situaţia se agravează în raionul Ştefan Vodă, mai ales în satele din lunca Nistrului, şi în raionul Cahul, în satele de pe malul Prutului, unde doar în ultimele zece zile au fost înregistrate 17 focare de pestă porcină.

De asemenea, au fost găsite şi cadavre de mistreţi care, de asemenea, erau contaminate cu acest virus. În afară de porci şi mistreţi, şi porumbul poate fi purtător de pesta porcină.

„Riscurile sunt în creştere, deoarece porumbul recoltat ajunge la producerea furajelor şi atunci pagubele vor fi cu mult mai mari”, a menţionat Gheorghe Gaberi. 

Una din măsurile care vor fi întreprinse este informarea despre acest pericol, deoarece autorităţile mizează foarte mult că populaţia va conştientiza această problemă. De asemenea, s-a discutat despre faptul ca în localităţile unde vor fi înregistrate mai mult de trei focare de pestă porcină să fie sacrificate toate porcinele, porumbul sau floarea-soarelui care a fost în contact cu mistreţii să nu fie recoltată, iar mistreţii să fie vânați. Gheorghe Gaberi a mai menţionat că întreţinerea perioadei de carantină este foarte costisitoare, doar pentru o perioadă de 60 de zile costul fiind de peste jumătate de milion de lei. 

Vizită de monitorizare la Tudora

Gheorghe Gaberi a efectuat și o vizită de monitorizare în satul Tudora din raionul Ștefan Vodă, unde a vizitat ferma de porcine a unei gospodăriei țărănești.

După cum informează provincial.md, ferma, în care erau întreținute 64 de animale de diferite vârste și greutate, a fost afectată de pesta porcină africană. Din această cauză, o parte din efectiv a pierit, alta a fost nimicită, astfel că la ora actuală aici nu mai există porcine.

Actualmente, proprietarul, asistat de specialiștii subdiviziunii locale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, efectuează lucrările de salubrizare a încăperilor și a teritoriului aferent.

Măsuri de carantină și de biosecuritate se întreprind și în celelalte două localităţi din raionul Ştefan Vodă (Olăneşti şi Crocmaz), unde, de asemenea, au fost înregistrate focare de pestă porcină africană.

În opinia conducerii ANSA, concomitent cu luarea unor măsuri concrete de carantină şi de biosecuritate, se impune şi lichidarea cât mai urgentă a invaziei mistreților afectați de boală, care vin din Ucraina, trec Nistrul și infectează teritoriile din lunca râului, cauzând pagube proprietarilor de plantații de porumb.

Conform datelor ANSA, în Republica Moldova sunt între 400 şi 500 de mii de capete de porcine, dintre care cam 70 la sută sunt în ferme şi crescătorii, unde nu a ajuns deocamdată pesta porcină africană. Cheltuielile pentru stingerea unui singur focar se ridică la 200-500 de mii de lei.

În Republica Moldova au fost înregistrate 14 focare de pestă porcină, patru localități fiind în carantină. În țările vecine, situația este și mai gravă. În România, de exemplu, până acum au fost înregistrate aproape 900 de focare, iar peste 200 de mii de porci au fost sacrificați. Pesta porcină africană nu poate fi tratată și nici nu există un vaccin împotriva virusului. Pentru prima dată, boala a ajuns în țara noastră acum doi ani. 

Ion CIUMEICĂ