O femeie din Basarabeasca s-a intoxicat cu dioxid de carbon în beci

În seara zilei de 11 septembrie curent, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost alertat pentru a salva o femeie în vârstă de 84 de ani care a intrat în beci și nu a mai reușit să iasă, fiind intoxicată cu dioxid de carbon. Cazul a avut loc într-o gospodărie din orașul Basarabeasca.

În baza primelor informații, s-a aflat că femeia a intrat în beciul locuinței unde avea loc procesul de fermentare a vinului, iar rudele ei au constatat la scurt timp lipsa acesteia.

În regim de urgență, apropiații au apelat Serviciul 112 pentru a solicita ajutor. La fața locului a intervenit un grup de pompieri, care au intrat echipați în încăpere și au scos bătrâna. Femeia a fost preluată de o echipă medicală pentru îngrijiri în continuare.  

În acest context, ISGU roagă cetățenii să fie foarte prudenți, în perioada fermentării vinului. Nu este recomandată aflarea pe perioade lungi în beciurile în care există recipiente cu vin în proces de fermentare, mai ales dacă beciurile nu sunt dotate cu sisteme de ventilare.

Drept acțiuni de verificare a nivelului de concentrație cu vapori periculoși, atunci când mergeți în beci, e recomandat să aprindeți o lumânare. Astfel poate fi verificat nivelul de oxigen, în funcție de durata de ardere a lumânării.

Mai mult, este recomandat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau cu ventilare, iar atunci când presupunem că în beci există persoane care necesită ajutor, trebuie să fie chemate echipe speciale, fără să ne punem viața în pericol. În astfel de situații, este importantă apelarea imediată a serviciilor de urgență, pentru ajutor calificat.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în anul trecut, în urma intoxicării cu dioxid de carbon în procesul de fermentare a vinului,  au decedat cinci persoane.

Ion CIUMEICĂ