Copiii nevaccinați din Cahul nu sunt primiți la ore

Mai mulţi copii din satul Tătăreşti, raionul Cahul, nu frecventează şcoala pentru că nu sunt vaccinaţi de rujeolă. Administraţia instituţiei de învățământ verifică în fiecare dimineaţă clasele, iar elevii nevaccinaţi sunt trimişi acasă. În localitate au fost înregistrate cinci cazuri de îmbolnăvire de rujeola, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Anul de studii 2018-2019 l-au început doar 165 dintre cei 250 de elevi ai satului Tătărești. 85 de copii nu sunt admiși la lecții din cauza că nu sunt vaccinați conform calendarului de imunizări.
 
„Părinții nu conștientizează că acesta e un pericol pentru ceilalți copii. Suntem datori să verificăm clasele și, în cazul în care depistăm astfel de copii, îi trimitem acasă”, spune șefa instituției, Tamara Uzun.
 
Părinții care refuză să-și vaccineze copii sunt convinși că în felul acesta îi protejează de necazuri. Ei insistă ca copiii să fie admiși la școală, deoarece sunt sănătoși, zic ei.
  
În fiecare zi, la oficiul medicului de familie din localitate sunt vaccinați câte 10-20 de copii. Ei pot merge la școală după 15 zile de la administrarea vaccinului.
 
„Mai sunt părinți care refuză categoric vaccinarea. Aceștia fac parte din anumite confesiuni religioase și o țin morțiș că vaccinarea nu este necesară. Totuși, mulți și-au schimbat părerea și au venit și i-au vaccinat pe copii”, afirmă medicul de familie Iulia Cibotari.
 
„Legislația Republicii Moldova prevede că vaccinul împotriva rujeolei este obligatoriu pentru toți, așa cum este stipulat și în Legea 10, art. 56. Noi, în Cahul, vaccinăm anual câte 1400 de copii împotriva diferitelor maladii. Nu am avut complicații până acum”, spune medicul epidemiolog al Centrului de Sănătate  publică Cahul, Nicolae Gaisan.
 
În raionul Cahul au fost înregistrate 10 cazuri de îmbolnăvire de rujeolă în satele Tătărești și Huluboaia. Nici unul dintre copiii infectați nu erau vaccinați.
 
Numărul cazurilor confirmate de rujeolă a ajuns în republică la 281. O creștere semnificativă s-a atestat în luna august, când au fost înregistrate 239 de cazuri confirmate. În primele zece zile ale lui septembrie, au fost înregistrate cinci cazuri, iar alte șapte sunt suspecte și se află în proces de investigare.
 
Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore din 24.
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale accentuează că vaccinarea este singura și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii de rujeolă și îndeamnă populația să se vaccineze, pentru a fi protejată de bolile transmisibile.

Carolina CERNAT