Festivalul Naţional al Strugurelui a ajuns la ediţia a VI-a

Organizată pentru a şasea oară de către Consiliul Raional Cimişlia în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi cu Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, ediţia ordinară a Festivalului Naţional al Strugurelui s-a bucurat de un interes mare.

E destul să menţionăm că la ea au fost  prezenţi reprezentaţi ai Parlamentului şi ai Guvernului, Excelenţa Sa Valeria Biagiotti, ambasadoarea Italiei la Chişinău, un ataşat al Ambasadei Georgiei în ţara noastră, delegaţii oficiale din trei judeţe româneşti – Buzău, Covasna şi Dolj, specialişti şi savanţi din domeniul viticol în frunte cu Valeriu Balan, rectorul Academiei Agrare de Stat din Moldova, cultivatori de viţă-de-vie din diverse raioane ale Republicii Moldova,  mulţi locuitori ai raionului gazdă.

Despre semnificaţia evenimentului produs la Cimişlia la sfârşitul lunii precedente au vorbit în faţa mulţimii adunate în bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din această urbe Iovu Bivol, preşedintele raionului respectiv, Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Balan, preşedintele Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industria alimentară, Gheorghe Gaberi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri.

Oratorii au specificat că Festivalul a devenit o bună tradiţie şi este locul unde se reunesc producătorii și exportatorii de struguri, oamenii de ştiinţă din ramura respectivă, dar şi producătorii de ambalaje şi de material săditor viticol, în scopul stabilirii unor relaţii de colaborare, consolidării eforturilor în vederea extinderii afacerilor şi identificării noilor pieţe de desfacere a strugurilor.

De asemenea, s-a subliniat că manifestarea în cauză vine să confirme realizarea unor progrese semnificative în cultivarea strugurilor de varietăţi de masă, care reprezintă plenar ţara noastră. Acest lucru a fost demonstrat şi la ediţia Festivalului din acest an, la care producătorii de struguri de masă din diverse zone ale țării au fost prezenţi cu cele mai valoroase soiuri crescute în podgoriile însorite ale plaiului moldav, care au calităţi dietetice şi gustative deosebite.

În acest sens au fost organizate mai multe concursuri. Astfel, o comisie specială în frunte cu Valeriu Cebotari, reprezentant al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a decis că cei mai delicioşi struguri au fost crescuţi de către: Liubomir Vaipan  din raionul Ştefan Vodă şi Constantin Dadu de la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare – locul întâi; locul doi a fost ocupat de Radion Cebotari din raionul Căuşeni, Ion Catană din raionul Hânceşti, Ion Baban din raionul Cimişlia, Valeriu Nicolau din raionul Ştefan Vodă şi Ion Bleandură din raionul Străşeni; locul trei – de către Timofei Pogor din raionul Ialoveni, Ion Sîrbu din raionul Hânceşti, Ilie Bobicov, Petru Racicovschi şi Vasile Scutaru (tustrei  din raionul Cimişlia) şi Tudor Iacub din raionul Leova.

Concursul „Strugurele gigant” a fost câştigat de către Nicolae Postică din raionul Ialoveni, care a prezentat un ciorchine de soiul Rizamat de 3 kilograme şi 440 de grame. Pe locul doi, cu un strugure de varietatea Nineli, cu greutatea de 3 kilograme şi 85 de grame, s-a situat Radion Cebotari din raionul Căuşeni. Pe poziţia a treia a urcat Aurelia Donţu din acelaşi raion, cu un ciorchine de soiul Sofia, care a cântărit 2 kilograme şi 935 de grame.

Apropo, Aureliei Donţu, cultivatoare de struguri din raionul Căuşeni, i-a fost înmânată o diplomă şi medalia de gradul unu în calitate de învingătoare a competiţiei pentru cea mai bună prezentare a producţiei dulci în cadrul Festivalului. Locul doi a fost atribuit lui Nicolae Postică din raionul Ialoveni, pe podiumul de premiere mai urcându-se Ivan Nicologlo din unitatea teritorial-autonomă Găgăuzia.

Ediţia a VI-a a Festivalului Naţional al Strugurelui a avut inclus în program şi un bogat concert de sărbătoare cu participarea unui grup mare de artişti.

Ion CIUMEICĂ