Cahul, gazda unui festival de film documentar

Orașul Cahul a găzduit cea de-a III-a ediție a Festivalului internațional de film documentar MOLDOX. Pe parcursul a cinci zile, cât a durat evenimentul, au fost proiectate, în premieră în Republica Moldova și în Europa de Est 23 de pelicule de pe diferite continente, produse de cineaști cu renume mondial. Gazeta de Sud a fost printre partenerii media ai evenimentului.

Prima zi a festivalului a debutat cu un master-class de educație cinematografică în materie de film documentar, susținut de Monica Lăzurean-Gorgan din România.  În cadrul evenimentului, ea a vorbit despre pelicula documentară și etapele prin care trebuie să treacă un proiect de film: ideea inițială, perioada de dezvoltare și cercetare, prezentarea proiectului, workshop-uri de dezvoltare de film documentar. În aceeași zi, a fost vernisată expoziția de caricatură realizată de Alex Buretz. Apoi au fost proiectate mai multe pelicule realizate de regizori din țară și de peste hotare.

Filmul ”Varicela” din selecția Youth Docs, în regia lui Victor Kossakovsky, a fost despre relația dintre două surori talentate, Nastea și Polina, care au ajuns să învețe la  Academia de Balet din Rusia, după ce au fost selectate din 5500 de persoane. La tema principală a festivalului – corupția, a fost prezentată pelicula ”Atent la diferență”, realizată de documentaristul Bing Liu, care povestește despre maturizarea a trei prieteni skateboarderi în orășelul lor natal Rust Belt, afectat de recesiune în ultimele decenii. După proiecție  a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Gordon Quinn, producător executiv din SUA. Prima zi de festival s-a  încheiat cu proiecția filmului ”Pavlenski. Viață de miere”, realizat de Darya Khrenova din Rusia.

În cea de-a doua zi a festivalului MOLDOX au fost proiectate mai multe pelicule documentare în teatru și sub cerul înstelat. De asemenea, au avut loc discuții cu Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul și un concert live cu Via Dacă.

Prima proiecție din acea zi a fost un film care a prezentat spectatorilor un adăpost pentru animale din Viena. Întâlnirile dintre animale și oameni, cu poveștile și ciudățeniile lor, sunt pline de afecțiune și uneori triste sau stranii. Ziua a continuat cu filmul documentar „Toți caii reginei”, în regia lui Kelly Richmond Pope. Spectatorii au avut ocazia să afli istoria unei femei care a furat 53 de milioane de dolari timp de 20 de ani fără să observe nimeni, devenind astfel făptașa celei mai mari fraudări de fonduri municipale din istoria Statelor Unite.

 

 

A urmat documentarul „In the frame”, realizat de Ion Gnatiuc și Artiom Zavodovsky. Filmul prezintă istoria Oxanei, o femeie trans din Chișinău, care este cunoscut drept bărbat. De teama că va fi respinsă de societate, ea este forțată să ducă o viață dublă.

La apusul soarelui a rulat documentarul în regia lui Erik Gandini – „Chirurgul rebel”, pentru vârsta 18 +. Din film am aflat povestea unui chirurg, Erik Erichsen, și a soției acestuia Sennait. Acțiunea filmului are loc în Etiopia. Resursele sunt extrem de limitate, iar el ajunge să folosească orice are la îndemână, de exemplu, un perforator ieftin de la magazinul din cartier, cleme de furtun, spițe de bicicletă, sfoară de undiță în loc de ață chirurgicală.

Ultima proiecție din data de 2 septembrie a fost filmul autohton „100 de movile” în regia lui Max T. Ciorbă. Documentarul este o călătorie prin antropologia muzicii și își propune să exploreze folclorul autentic prin ochii unui artist care vine dintr-un context cultural complet diferit.

În celelalte zile ale festivalului au continuat surprizele. Spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmul „Înfruntând valurile” în regia lui Mina Keshavarz. Filmul este despre o femeie din sudul Iranului care încearcă să asigure locuri de muncă pentru 800 de femei din comunitatea sa prin intermediul unui Bazaar, pe care l-a înființat și pe care îl administrează. Însă este în permanență amenințată de către primar, care vrea să desființeze bazarul și să construiască un centru comercial. A urmat filmul „Închisoarea cocainei” în regia Violetei Ayala. Filmul relatează despre situația din Cochabamba, Bolivia, unde copiii „înoată” extaziați în grămezi de frunze de coca. Ghicitoarele citesc viitorul în frunze. Când cresc mari, copiii ajută la cultivarea plantelor de coca. Un alt film prezentat în cadrul festivalului este „Arta și oligarhii” în regia Taniei Rakhmanova. Este vorba despre ultima tendință printre oligarhii ruși – cumpărarea operelor de artă, cu scopul de a intra în grațiile Kremlinului, de a-și polei imaginea… și de a masca originea averii, de obicei agonisită în umbra puterii post-sovietice. Evident, au fost prezentate și alte documentare care au atras atenția publicului spectator.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Obștească „MOLDOX”, în parteneriat cu „SVENSKA FILMSTUDION” (Suedia), cu suportul financiar din partea Swedish Institute, U.S. Embassy Moldova, Institutul Cultural Român, A.O. „Centrul Cultural German ACCENTE” din Chișinău, Goethe-Institut Bucuresti, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, primăria Municipiului Cahul și Consiliul municipiului Cahul și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Carolina CERNAT