Marele poet Mihai Eminescu a fost elogiat de Ziua Limbii Române

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat vineri, 31 august 2018, la evenimentul de lansare a volumelor „Eminescu-semne și simboluri de aur” și „Seductia absolutului. Exerciţii de hermeneutică eminesciană”, autor Prof. dr. Terezia Filip. Manifestarea a avut loc în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, organizat la Chișinău, în perioada 29 august – 2 septembrie 2018.

Cărţile Tereziei Filip, „Eminescu – Seducţia absolutului – exerciţii de hermeneutică eminesciană” şi respectiv „Eminescu – Semne şi simboluri de aur”, decriptează şi comentează imaginarul liric eminescian din perspectiva simbolurilor şi a semnelor poetice. Seducţia Absolutului reprezintă acele forme în care eul poetului, traversând cotidianul, este asaltat în forme multiple de mitul perfecţiunii, al absolutului, fie acesta frumuseţea unui peisaj, a femeii adorate, a cunoaşterii desăvârşite, fie iubirea ca stare de farmec indicibil, fie cultul străbunilor întemeietori de ţară, fie fascinaţia unei clipe de graţie trăite. Eminescu este poetul de geniu pentru care frumuseţea, iubirea sau absolutul cunoaşterii sunt stări de extaz şi „forme de nutrire a fiinţei poetice”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Nord pentru Cooperare și Integrare (ANCI) și Editura Proema. Cu acest prilej, Ambasadorul României a evocat însemnătatea zilei de 31 august, dată la care, în România și în Republica Moldova, este sărbătorită limba română, precum și importanța fundamentală a poetului național Mihai Eminescu, în promovarea limbii și culturii române.

În perioada 1-2 septembrie 2018, la Chișinău a avut loc cea de-a VII-a ediții a Congresului Internațional al Eminescologilor, eveniment la care și-au adus aportul instituții relevante din România și din Republica Moldova.

Carolina CERNAT