Festivalul Internațional de Film Documentar MolDox revine la Cahul

Ediția a III-a a festivalului MOLDOX va avea loc în mod tradițional la Cahul, în perioada 1-5 septembrie 2018. Acesta vine cu filme documentare care vor fi proiectate în premieră în Moldova și chiar în Europa de Est. 
Moldova, Brazilia, Bolivia, SUA, Australia, Spania, Franța, Germania, România sunt doar câteva dintre statele de producție a celor 23 de filme documentare de lung metraj apreciate la nivel mondial, care vor rula pe marele ecran.

Filmele de anul acesta, premiate la diverse festivaluri, câștigătoare la Sundance și nominalizate la Oscar, abordează un subiect actual și prezent la nivel mondial – problema CORUPȚIEI în diversele ei aspecte în diferite țări. Un alt subiect atins prin intermediul peliculei va fi „CORPUL”, în multitudinea semantică a acestui cuvânt – corp uman, corp legislativ, corp ceresc etc., ca și element central în diverse situații din viață. De asemenea, publicul va putea viziona o selecție specială de filme documentare autohtone – Local Dox, iar o categorie separată Youth Dox va fi dedicată documentarelor pentru tineri.

Gazda festivalului la această ediție este Teatrul Muzical–Dramatic „B. P. Hasdeu”.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la Universitatea de Stat
„B. P. Hasdeu” cu proiecția filmului „Ada for Mayor”, în regia lui Pau Faus.
Programul festivalului include și un concert de muzică acustică Via Dacă, o expoziție de caricaturi ale autorului Alex Buretz, paneluri de discuție în jurul temei Corupția, moderate de Vasile Ernu, cu invitați speciali: Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul, Alexandru Tănase, ex-ministrul Justiției, Natalia Morari, jurnalistă, Mihai Stratulat, medic pediatru.
Spectatorii au acces liber și gratuit în toate locațiile.

Transport gratuit Chișinău – Cahul – Chișinău este asigurat zilnic pe durata festivalului. Rezervări locuri transport se pot face în prealabil la numărul de telefon: +373 78 318376 sau online pe site-ul festivalului.

Organizat de către Asociația Obștească „MOLDOX”, în parteneriat cu „SVENSKA FILMSTUDION” (Suedia), Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX este un festival accesibil pentru toată lumea, centrat pe subiecte sociale urgente, precum și pe furnizarea de instrumente pentru documentariștii locali, pentru a crea schimbări sociale.

În cadrul celor două ediții anterioare, MOLDOX a avut peste 10.000 de oaspeți locali și internaționali.

Și în acest an, MOLDOX este organizat cu suportul financiar din partea Swedish Institute Scholarships for Studies and ResearchU.S. Embassy Moldova , al Institutului Cultural Român , A.O. „Centrul Cultural German ACCENTE” din Chișinău, Institutului „Goethe” din București, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Cahul și Consiliului municipiului Cahul și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica
Moldova.

Sorina REMENTOVA