Raionul Cimişlia, lider naţional la reabilitarea drumurilor

50 de milioane 256.688 de lei constituie valoarea totală a sumei alocate în anul curent pentru  întreţinerea periodică şi reparaţia curentă a drumurilor naţionale (în limitele localităţilor), locale, comunale şi a străzilor din raionul Cimişlia.

Potrivit unor informaţii furnizate redacţiei noastre de către Administraţia de Stat a Drumurilor din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, această unitate teritorial-administrativă conduce topul raioanelor cu cele mai multe porţiuni  rutiere reparate.

Apropo, în acest clasament, pe poziţii fruntaşe se află alte două raioane din regiunea de Sud a ţării noastre. Astfel, raionul Basarabeasca ocupă  locul doi, iar raionul Cantemir se situează pe treapta a cincea.

Dar să revenim la raionul Cimişlia. Programul „Drumuri bune pentru Moldova” stipulează pentru acest raion întreţinerea periodică şi reparaţia curentă a reţelelor rutiere pe trei domenii:

  1. drumuri naţionale,
  2. drumuri locale,
  3. drumuri comunale şi străzi.

După cum am menţionat mai sus, în aceste scopuri a fost alocată o sumă considerabilă – de peste 50 de milioane de lei. Valorificarea lor a fost încredinţată Societăţii comerciale  (SC) „Irinda Prim” SRL, care a ieşit învingătoare în licitaţia organizată cu această ocazie. Cu această firmă a fost semnat, la 3 mai 2018, contactul de efectuare a lucrărilor nr. 11-18/178.

Astăzi vom analiza situaţia la primele două capitole. Administraţia de Stat a Drumurilor a alocat, în anul curent, ceva mai mult de 19 milioane de lei din Fondul Rutier al Republicii Moldova pentru aducerea în ordine a  8,84 kilometri de drumuri naţionale care traversează diferite localităţi din raionul Cimişlia.

Cea mai mare sumă de bani, 7 milioane 166 de mii de lei, au revenit localităţilor Mihailovca, Selemet şi Satul Nou, pentru reparaţia sectoarelor din ele ale arterei naţionale M1-Sagaidacul Nou-Satul Nou-Mihailovca-R26. Aici s-a aplicat tipul doi de lucrări, care prevede adăugirea pietrişului şi instalarea a două straturi de asfalt.

Lucrări în valoare de 3 milioane 811 mii de lei au fost executate pe porţiunile drumului de importanţă republicană R3-Valea Perjei-Maximeni-Javgur-G125, care trece prin localităţile nominalizate, dar şi prin satul Marienfeld. Ca şi în cazul anterior, a fost folosit tipul doi de lucrări, dar şi tipul trei (la Marienfeld), care presupune plombarea gropilor şi aşternerea unui strat de asfalt.

A fost reabilitat şi drumul naţional R3-Gura Galbenei–Lipoveni–Porumbrei, în cadrul căruia, contra sumei de două milioane 846 de mii de lei, s-a utilizat tipul trei de lucrări la tot atâtea sectoare din comuna Lipoveni şi la o porţiune din satul Munteni.

Peste 2 milioane 300 de mii de lei a costat reparaţia,  de tipul doi, a unei porţiuni din comuna Codreni şi a alteia din satul Zloţi, prin care trece drumul naţional G122-Zloţi-Chircăieştii Noi-Taraclia-R26.

În oraşul Cimişlia începe o arteră naţională care duce spre Iargara şi Sărata Nouă din raionul Leova. Aici s-au cheltuit 1 milion 931 de mii de lei pentru repararea, prin plombarea gropilor şi aşezarea unui start de asfalt, a unui kilometru şi 270 de metri de drum.

Şi, în sfârşit, aproape 952 de mii de lei au fost alocaţi pentru drumul naţional R26-Ivanovca-Carabetovca-R3, unde s-a pus pietriş şi două starturi de asfalt pe o distanţă de 350 de metri din satul Mihailovca.

O anumită sumă de bani – 4 milioane 784.653 de lei – a fost repartizată, din Bugetul de Stat al Republicii Moldova, pentru reparaţia, conform  tipurilor doi şi trei de lucrări, a 2,3 kilometri de drumuri locale: cel de acces spre localitatea Ivanovca Nouă, două sectoare din comuna Albina din partea satului Fetiţa şi câte o porţiune în comuna Gradişte (spre Coştangalia) şi în satul Topala, în cadrul arterei locale Ciucur-Mingir-Cenac.

Potrivit datelor oferite de către Administraţia de Stat a Drumurilor, toate lucrările enumerate mai sus au început în luna mai a anului curent şi deja au fost duse la bun sfârşit, multe dintre care înainte de termenele prevăzute în contractul încheiat cu SC „Irinda Prim” SRL.

(Va urma)

Ion CIUMEICĂ